Китайското приложение TikTok най-сетне започва да усеща ударите на политически

...
Китайското приложение TikTok най-сетне започва да усеща ударите на политически
Коментари Харесай

Ударът на Европа срещу технологичните гиганти пропускаше TikTok, но това се променя. Дори се заговори за забрана

Китайското приложение TikTok най-накрая стартира да усеща ударите на политически и регулаторен напън в Европа, където компанията значително избягваше контрола, пред който е изправена в Съединени американски щати, както и европейският регулаторен удар над огромните софтуерни колоси, съобщава CNBC. Нещата обаче се трансформират.

Еврокомисарят по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон предизвести основния изпълнителен шеф по време на среща този месец, че блокът може да забрани приложението, в случай че то не дава отговор на новите правила за цифрово наличие. И това може да се случи доста преди крайния период, който е на 1 септември. 

Това е подчертана смяна от дългото безмълвие на Европейски Съюз по отношение на TikTok във време, в което американските законодатели бяха меко казано нападателни - те не разрешиха приложението от федерални устройства през декември заради опасения за националната сигурност. Предложен двупартиен законопроект пък се стреми да блокира напълно работата на приложението на територията на Съединени американски щати.

Европейски Съюз не е мек към софтуерните колоси

Европа санкции редица американски софтуерни колоси за нарушение на Общия правилник за отбрана на данните на Европейски Съюз. Разликата с TikTok е, че приложението се пази от прицела на комерсиалните ползи в Европа.

" Няма политическо искане за следствие на китайски организации ", съобщи Хосук Лий-Макияма - шеф на мозъчния концерн на Европейския център за интернационална политическа спестовност, в изявление през декември.
 TikTok дава на китайския бизнес световен пазар - и печели добре от това
TikTok дава на китайския бизнес световен пазар - и печели добре от това

Социалната мрежа желае да стане най-голямата онлайн борса в света

" Потребителската база на TikTok е доста по-голяма, в сравнение с си мислят доста хора в Европа ", сподели още той и добави, че " няма да гледате доста деликатно, в случай че не крадат прекалено много от приходите ви от реклама. "

TikTok има към 275 милиона дейни консуматори месечно в Европа към декември 2022 година, съгласно Абе Юсеф от Sensor Tower, отбелязвайки, че това е повече от една трета от популацията на Стария континент, което е към 750 милиона.

Европарламентът

Китайската компания беше най-изтегляното приложение за обществени медии предходната година в Италия и Испания, съгласно data.ai. Приложението заема второ място във Франция и Германия. WhatsApp, благосъстоятелност на компанияута - майка на Фейсбук - Meta, се класира преди всичко измежду изтеглянията на приложения за обществени мрежи във Франция и Германия и на трето място в Италия и Испания. Meta регистрира $29,06 милиарда доходи в Европа през 2021 година - в това компанията включва Русия и Турция.

За разлика от тези компании TikTok записва оборот от едвам $531 милиона в Европейския съюз през 2021 година, съгласно последното налично подаване в Обединеното кралство. И въпреки всичко, това е над четири пъти повече от данните за 2020 година.

" Отнема малко време на Европейската комисия, с цел да вземе ограничения по всички въпроси ", разяснява Декстър Тилиен, който е водещ софтуерен и телекомуникационен анализатор в The Economist Intelligence Unit. По думите му " това не е заради липса на предпочитание от страна на Европарламента да направи нещо. "  

" Просто Европа се беше заела с по-големите компании ", акцентира Тилиен пред CNBC. 

TikTok към момента не е колос в мащаба на компании като Meta и Amazon, когато става дума за обществени медии, реклама и електронна търговия. Но TikTok стана толкоз известен, че приложението му въодушеви артикули за прекопирване, като приложението за къси видеа Reels на Meta.

Повече от половината хора на възраст от 16 до 24 години във Франция и Германия употребяват TikTok

Това демонстрират данните от data.ai, съгласно които от стартирането си през 2016 година TikTok натрупва месечна международна потребителска база от повече от 1 милиард души. Това му дава атрактивен набор от данни, с цел да образова своите логаритми за нападателно ориентиране към потребителите със наличие, което най-добре дава отговор на техните ползи. Компанията майка на TikTok, основаната в Пекин ByteDance, реализира сходен триумф в Китай с локална версия на приложението, наречена Douyin.
 Най-следваната персона в TikTok Каби Лейм печели по $750 000 $ за пост
Да печелиш по $750 000 за пост в TikTok - какво е да си най-следваната персона в известната мрежа

Брандовете му заплащат приблизително към 400 000 $ на TikTok

Голям боязън измежду чиновниците на разузнаването на Съединени американски щати, а все по-често и на законодателите в Европа, е че Пекин може да повлияе на метода, по който TikTok насочва своите консуматори към присъединяване в агитация или цензура.

Защо тонът на Европа се трансформира?

Миналия месец ByteDance призна, че е употребявал данни от TikTok за двама публицисти, с цел да локализира физическите им придвижвания. От своя страна китайската компания се дистанцира, като означи, че участващите в това чиновници към този момент не са били на работа в ByteDance.

Притесненията по отношение на наблюдението, в допълнение към строгия Закон за цифровите услуги на Европейски Съюз, бяха огромна тематика на диалог на срещи с представители на Европейски Съюз по-рано този месец. Представители на Европейски Съюз оказват напън върху софтуерните колоси по всякакъв метод, с цел да се оправят с нередностите до 1 септември. Това към този момент несъмнено се отнася и за TikTok.

" Европейски Съюз приема доста съществено въпросите за поверителността и отбраната на данните. И построява една от най-строгите регулаторни архитектури за цифрови платформи в света, която се отнася и за TikTok ", споделя Мануел Муниц - ректор в IE University.

Междувременно следствията на достъпа на TikTok до данните на потребителите в Китай дават резултат, въпреки тези неща да лишават време. На Ирландската комисия за отбрана на данните, да вземем за пример, лиши близо пет години, с цел да приключи следствието си за целенасочените рекламни практики на Meta, което докара до санкция за компанията от над $400 милиона.

Сега Европейската комисия изследва дали прехвърлянето на потребителски данни от TikTok към Китай и обработката на данни за малолетни е в нарушаване на строгите правила на Европейския съюз за дискретност на GDPR. 
 Рекордна санкция: Гугъл ще заплаща €2,42 милиарда на Европейски Съюз за нарушение на антитръстовите правила
Рекордна санкция: Гугъл ще заплаща €2,42 милиарда на Европейски Съюз за нарушение на антитръстовите правила

Търсачката е давала нелегално преимущество на своя услуга
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР