Китайският ядрен регулатор призна днес за проблем с горивни пръти

...
Китайският ядрен регулатор призна днес за проблем с горивни пръти
Коментари Харесай

Kитайският ядрен регулатор отрече: Няма изтекла радиация от наш реактор!

Китайският нуклеарен регулатор призна през днешния ден за проблем с горивни пръти в атомен реактор, само че отхвърли да е изтекла радиация, съобщи ДПА.

Повредени са пет от общо 60 хиляди пръта в Първи реактор на АЕЦ " Тайшан ", в южната китайска провинция Гуандун, покрай Хонконг. Това е довело до повишение на радиацията вътре в реактора, само че равнището ѝ остава в границите на допустимите стойности.

" Оперативната сигурност на централата е обезпечена ", акцентира китайският нуклеарен регулатор. Той категорично посочи, че няма приключване на радиация отвън Първи реактор.

Представител на китайските управляващи отхвърли изказванията на американската телевизия Си Ен Ен, че Пекин в това време е повишил разрешеното ниво на радиация, с цел да не излезе то отвън нормите при случая, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера, в първи формален китайски коментар за случая, министерството на опазването на околната среда сподели, че в АЕЦ " Тайшан " има пет развалени нуклеарни горивни пръта в един от реакторите, само че системата за сигурност се е задействала и не е позволено приключване на радиация.

Властите в Хонконг обявиха, че наблюдават обстановката в централата и са отправили питане към чиновници в провинция Гуандун за детайлности към случая, откакто френската компания Е Де Еф (EDF), която е съсобственик на обекта дружно с китайска държавна група, заяви в понеделник за струпване на инертни газове в Първи реактор.

Двата атомни реактора с вода под налягане на издигнатата с френско присъединяване китайска централа са били въведени в употреба надлежно през 2018 и 2019 година

Повреда на нуклеарни горивни пръти и обособяване на инертни газове се получават при процеса на нуклеарно разделяне, обясниха специалисти. Те разясниха, че не е извънредно горивни пръти в атомен реактор да се повредят и евентуално няма сериозна заплаха за околната среда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР