Китайският външен министър Ван И потвърди на среща с иранския

...
Китайският външен министър Ван И потвърди на среща с иранския
Коментари Харесай

Пекин е против въведените от Вашингтон санкции срещу Техеран

Китайският външен министър Ван И удостовери на среща с иранския си сътрудник Хосейн Амир Абдолахиан, че Пекин е срещу оповестените от Вашингтон едностранни наказания против Техеран. Резюме на диалозите на срещата сред двамата първи дипломати, състояла се през вчерашния ден в китайския град Уси, беше оповестено през днешния ден на уеб страницата на китайското външно министерство.

Очаква се по време на визитата си Абдолахиан да разгласи началото на 25-годишно съглашение за съдействие сред Ислямска република Иран и Китайската национална република.

Ван акцентира, че Съединени американски щати носят главната отговорност за компликациите с Иран, откакто напуснаха едностранно подписаното през 2015 година съглашение сред огромните сили и Техеран. Според изискванията на тази договорка Иран трябваше да ограничи активността си по обогатяване на уран, което да затрудни основаването на нуклеарни оръжия.

Китайският външен министър добави, че Пекин поддържа възобновяване на договарянията за нуклеарно съглашение. Той обаче акцентира, че Китай се опълчва на противозаконни едностранни наказания против Иран, на политическа операция посредством разнообразни тематики, в това число човешките права, както и на интервенция във вътрешните работи на Иран и на други страни от района.

След изтеглянето си от съглашението през 2018 година Съединени американски щати постановиха още веднъж наказания, които навредиха съществено на иранската стопанска система. Според Вашингтон изискванията на съглашението не са задоволителни за ограничение на иранските нуклеарна и ракетна стратегии и въздействието на страната в района. Година по-късно Иран стартира последователно да се отхвърля от съблюдаване на съглашението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР