Китайският външен министър Ван И не приключи съвсем с "подвита

...
Китайският външен министър Ван И не приключи съвсем с "подвита
Коментари Харесай

Европейската обиколка на китайския външен министър поставя на изпитание притегателната сила на Пекин

Китайският външен министър Ван И не завърши напълно с "подвита опашка " едноседмичната си европейска обиколка, само че може би е отрезвял, в случай че изобщо е вярвал, че Пекин би могъл просто да завоюва Европа, като подлага на критика крайната изразителност на Америка.

Според Пекин тази изразителност припомня на тона от епохата на Студената война, само че Америка пък е натурален съдружник на Европа, написа английският в. "Гардиън ". Пътуването на Ван И, което включваше пет страни, сигурно беляза края на една ера, в която Китай можеше просто да се измъкне с проповеди за решения, печеливши за едната и другата страна, за многостранен метод и за невмешателство във вътрешните работи на който и да било. Да се сочи с пръст американския президент Доналд Тръмп също към този момент не е задоволително за продобиване на европейски другари, разяснява изданието.

На всяка спирка от своята обиколка на Ван беше напомнено, чрез наличието на продемократични хонконгски деятели, че в този момент Китай може да заплати политическа цена за налагането на нов закон за сигурността в Хонконг и отлагането на изборите в региона, както и за изказванието, че арестуваните мюсюлмани уйгури просто минават през образование за придобиване на трудов опит. Въпросът е дали тази политическа цена ще се трансформира в икономическа за Китай, акцентира "Гардиън ".

Срещите с медиите във Франция, Германия и Норвегия не протичаха съгласно проектите на китайския външен министър, което го накара да насочи опасност към Норвегия, ако самостоятелното жури, което присъжда Нобеловата премия за мир, реши да даде оценката на китайски правозащитници. В Германия, която беше най-важната спирка от пътуването му, той трябваше да се пази, откакто заплаши чехите с неуточнена висока цена поради "недалновидното " посещаване на ръководителя на чешкия Сенат в Тайван.

Германският външен министър Хайко Маас съобщи, че сходни закани са неуместни и прикани изборите в Хонконг да бъдат извършени "бързо и гладко " и да бъде отдръпнат новия закон за сигурността.

Една преоценка във връзка с Китай ще има по-широки последствия в региона на сигурността. Следвайки образеца на Франция, Германия планува в скоро време да разгласява тактика за Индо-тихоокеанския район, която ще ускори немските връзки с Индия, Япония и Австралия.

Ван И обаче би трябвало да бъде удовлетворен, че не бяха оповестени нови наказания, а китайската компания "Хуавей " продължава да се бори за построяването на 5 G-мрежата в Германия. Той би трябвало да е забелязал обаче, че търпението на Европейския съюз се изчерпва във връзка с неизпълненото заричане за еднакъв достъп до китайския пазар и унищожаване на китайските държавни дотации.

В Европейската комисия има все по-силно осъзнаване, че връзките с Китай може би са отишли прекомерно надалеч. Пандемията от ковид най-много разкри свръхзависимостта от външните доставки, освен тези на медицински артикули, само че също от стратегически минерали като литий и кобалт, в които се е специализирал Китай. В Брюксел може да не се приказва за разкъсване с Китай в американски жанр, само че диверсификацията несъмнено е цел, отбелязва вестникът.

Пекин евентуално ще продължи да залага на позицията, че Европейски Съюз се нуждае от Китай повече, в сравнение с Китай от Европейски Съюз, само че Ван, който е остроумен посланик, би трябвало да си е тръгнал с много мотиви за преоценка, заключава "Гардиън ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР