Китайският учен Хе Джианкуи, който предизвика глобално възмущение през 2018

...
Китайският учен Хе Джианкуи, който предизвика глобално възмущение през 2018
Коментари Харесай

Създателят на първите генно редактирани деца, с ново предложение

Китайският академик Хе Джианкуи, който провокира световно отвращение през 2018 година, когато разкри, че е основал първите генно редактирани деца, показа ново предложение за модифициране на човешки ембриони , което съгласно него може да помогне на " застаряващото население ".

През 2019 година той беше наказан на три години затвор в Китай за " противозаконни медицински практики ". Ученият още веднъж се появи миналата година и изненада международната научна общественост, когато разгласи в обществените медии, че открива изследователска лаборатория в Пекин.

Оттогава насам актуализациите за проучванията му, оповестени в неговия акаунт в Twitter, са съсредоточени върху препоръчаните проекти за създаване на генна терапия за редки болести.

Но в четвъртък той още веднъж си навлече разногласия, като разгласява ново предложение за проучване, което съгласно специалистите припомня на по-ранната му работа, която учените необятно осъдиха като неетична и рискова - с капацитет да повлияе на човешката ДНК през поколенията.

В къс документ от една страница той предлага проучване, което да включва генно редактиране на ембриони на мишки и по-късно на оплодени човешки яйцеклетки или зиготи, с цел да се ревизира дали дадена разновидност " обезпечава отбрана против заболяването на Алцхаймер ".

China's going to have to moon-shot a cloning Manhattan Project to try and save themselves
— SUGARPLUMVAMPIRE (@BakuDreamer)
" Застаряването на популацията е от огромно значение както като социално-икономически проблем, по този начин и като тежест за здравната система... Понастоящем няма дейно лекарство за заболяването на Алцхаймер ", написа той в явен намек за възходящото демографско задължение на Китай заради увеличаващия се дял на възрастните хора.

За разлика от научния опит, поради който той е попаднал в пандиза, този евентуален опит е обвързван с анормална оплодена яйцеклетка, която нормално се счита за несъответствуваща за имплантиране в жена.

Няма да се вгради човешки ембрион за зачеване и преди опита се изисква " държавно позволение и етично утвърждение ", се споделя в предлагането.

Не е ясно дали Хе ще получи утвърждение за сходна работа в Китай, даже в случай че показаното от него предложение бъде счетено за основателно - а външни специалисти настояват, че актуалното предложение не е научно обосновано.

Властите в Китай започнаха голям брой стъпки за стягане на разпоредбите и етичните стандарти , засягащи редактирането на човешки гени, след разкритията за предходните му проучвания. Те също по този начин не разрешиха на Хе да се занимава с работа, обвързвана с услуги по асистирана репродукция, и сложиха ограничавания върху работата му с човешки генетични запаси, съгласно държавните медии.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР