Китайският учен Хъ Цзянкуей шокира света през 2018 г., когато

...
Китайският учен Хъ Цзянкуей шокира света през 2018 г., когато
Коментари Харесай

Създателят на първите ГМО бебета: Горд съм, че помогнах на семейства, които искаха здрави деца

Китайският академик Хъ Цзянкуей шокира света през 2018 година, когато разгласи, че е употребявал мощната техника за редактиране на гени CRISPR, с цел да модифицира генетичния код на няколко човешки ембриона, които по-късно са родени. Изследователят ги е направил ваксинирани против ХИВ.

Тогава опитите му доведоха до отрицателна реакция от сътрудници, а Китай даже го осъди на ефикасен затвор поради етичните пропуски в работата му и нарушение на медицинските разпореждания. Година и половина откакто беше освободен от пандиза, Хъ Цзянкуей възобнови проучванията си върху генното редактиране на човешки ембриони. Освен това той споделя, че има единствено няколко съжаления за предходната си работа.

В ново изявление за японския вестник Mainichi Shimbun, китайският откривател разсъждава върху убеждението си, че скоро ще се сблъскаме с търсене на " дизайнерски бебета ". Ученият добави, че създава техники за модифициране на човешки ембриони, които ще отстранен опцията от развиване на генетични болести, в това число мускулна дистрофия на Дюшен и Алцхаймер.

От към година китайският академик създава нови техники за редактиране на гени, което да отстрани опцията от развиване на Алцхаймер. " Ние ще използваме изхвърлени човешки ембриони за нашите опити и ще се съобразяваме както с вътрешните, по този начин и с интернационалните правила ", съобщи Хъ Цзянкуей.

Хъ Цзянкуей сподели пред японския вестник, че момичетата-близначки, както и третото дете, родено през 2019 година, са " изцяло здрави и нямат проблеми с растежа си ".

Той твърди, че резултатите от опитите наподобяват обещаващи и че анализът е посочил, че " няма модификации на гените, разнообразни от здравната цел, предоставяйки доказателства, че редактирането на генома е безопасно ". " Горд съм, че помогнах на фамилии, които желаеха здрави деца ", добави той.

Когато го попитаха за рецензиите, които бяха провокирани от неговото проучване, той изглеждаше съвсем непреклонен.

" Съжалявам единствено за своята припряност ", сподели той пред Mainichi Shimbun, отказвайки да даде повече детайлности.

Преди година Хъ Цзянкуей съобщи, че може да сътвори генетично модифицирани хора, които да живеят най-малко 120 години и да излекува един път вечно редица съществени болести. " Разбирам, че работата ми ще бъде спорна. Но имам вяра, че фамилиите имат потребност от тази технология и съм подготвен да понеса рецензиите вместо тях. "

Редактираните гени на ембрионите ще се предадат и на техните потомци. " Човечеството навлиза в ерата, в която може да поеме надзор над ориста си. Редактирането на генома ще ни разреши да сме по-силни, по-умни, по-здрави и по-добри ", декларира Цзянкуей пред основания в Шенжен, Китай проучвателен институт.

След освобождението си от пандиза Цзянкуей основа три лаборатории в Пекин и Ухан.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР