Китайският производител на CPU и GPU Loongson започва своя преход

...
Китайският производител на CPU и GPU Loongson започва своя преход
Коментари Харесай

Първият китайски производител на чипове ускорява до 7nm CPU дизайн въпреки санкциите на САЩ

Китайският производител на CPU и GPU Loongson стартира своя преход към 7nm през 2024 година, което явно ще обезпечи 20% до 30% нарастване на продуктивността (чрез Digitimes ). Поради глобите на Съединени американски щати, идните 7nm чипове на компанията могат да се създават единствено в Китай – и макар че това може да коства на Loongson известна продуктивност и успеваемост, това към момента е победа за локалната полупроводникова промишленост в Китай.

Loongson е един от китайските водещи производители на чипове, предлагащи както CPU, по този начин и GPU. В момента създава 12nm процесори (вероятно създадени от китайската леярна SMIC), а надстройката до 7nm би трябвало да увеличи продуктивността на 3A7000 CPU с 20% до 30%. Разработката на 7nm чипове ще стартира през идната година и защото лишава известно време за цялостно довеждане докрай на един чип, крайните артикули евентуално няма да дойдат най-рано до 2025 година

Най-новият 12nm 3A6000 на компанията CPU наподобява има IPC на Zen 3 CPU, което е доста впечатляващо, като се има поради, че Zen 3 беше възел напред и изработен от по-стара компания. Въпреки това, 3A6000 е единствено четириядрен процесор и защото 3A5000 също беше четириядрен, наподобява евентуално 3A7000 също да има единствено четири ядра, което значи лимитирани облаги в многоядрената продуктивност.

Компанията в действителност предлага по-големи процесори за сървъри и тук 7nm може да играе сериозна роля. Подобно на AMD, Loongson употребява чиплети за своите сървърни процесори, като всеки чиплет съдържа 16 ядра. Този по-нов 7nm развой евентуално обезпечава по-голяма компактност в допълнение към по-висока продуктивност и успеваемост, а по-голямата компактност значи по-малки чипове или място за повече ядра. 7nm сървърните процесори на Loongson могат или да дойдат с един звук повече продуктивност, или да станат доста по-евтини за произвеждане.

Едно нещо, което не е толкоз ясно, е къде Loongson създава своите 7nm процесори. Не може да бъде фабрика като Intel, TSMC или Samsung заради глобите на Съединени американски щати, тъй че остава единствено една реалистична алтернатива:  Semiconductor Manufacturing International Corporation. SMIC е най-голямата леярна в Китай и се приказва, че Huawei създава 7nm (или даже 5nm) чип за смарт телефони в SMIC.

Производството на своите чипове в SMIC може да не е идеално за Loongson след 7nm чипове през 2025 година или по-късно надалеч не са авангардни, само че това е още една стъпка към силиконова автономност за Китай.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР