Китайският президент Си Цзинпин вероятно ще пропусне срещата на върха

...
Китайският президент Си Цзинпин вероятно ще пропусне срещата на върха
Коментари Харесай

Изненадващо Си Цзинпин вероятно също ще пропусне срещата на Г-20 в Индия

Китайският президент Си Цзинпин евентуално ще пропусне срещата на върха на водачите на Г-20 в Индия идната седмица, оповестиха осведомени с въпроса източници в Индия и Китай пред " Ройтерс ".

Двама индийски чиновници, един посланик, основан в Китай, и един чиновник, работещ за държавното управление на друга страна от Г-20, споделиха, че се чака министър председателят Ли Цян да съставлява Пекин на срещата на 9-10 септември в Ню Делхи, написа.Говорителите на индийското и китайското външно министерство не дадоха отговор на претенции за коментар.

Вероятно Ли ще участва и на срещата на върха на водачите от Източна и Югоизточна Азия в Джакарта, Индонезия, на 5-7 септември, съгласно информация на " Киодо ".

Срещата на върха в Индия беше обсъждана като място, на което Си можеше да се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който удостовери наличието си.

Си се срещна последно с Байдън в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, предишния ноември. Двете суперсили се стремят да стабилизират връзките си, влошени от редица търговски и геополитически търкания.

Руският президент Владимир Путин към този момент разгласи, че няма да пътува до Ню Делхи и вместо това ще изпрати външния министър Сергей Лавров.

Един почитан държавен чиновник от домакина Индия сподели пред " Ройтерс ", че " ние сме наясно, че министър председателят ще пристигна " на мястото на Си, само че по този начин и не излиза наяве каква е причинатас повода за предстоящото неявяване на Си.Всички чиновници приказваха при изискване за анонимност, защото не бяха упълномощени да приказват с медиите.

Очакването за среща сред Си и Байдън беше подхранвано от визитите на поток от висши чиновници на Съединени американски щати в Пекин през последните месеци, в това число на министъра на търговията Джина Раймондо по-рано тази седмица.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР