Китайският президент Си Цзинпин порица канадския министър-председател Джъстин Трюдо пред

...
Китайският президент Си Цзинпин порица канадския министър-председател Джъстин Трюдо пред
Коментари Харесай

Не е уместно да отидете и да кажете на вестниците какво сме си говорили ВИДЕО

Китайският президент Си Цзинпин порица канадския министър-председател Джъстин Трюдо пред камери по време на срещата на върха на Г-20 – необикновена обществена демонстрация на неспокойствие от страна на Си, която може да усложни така и така обтегнатите двустранни връзки.

На фрагменти, снимани в сряда от публицисти на остров Бали, се вижда по какъв начин Си подлага на критика Трюдо - учтиво, само че твърдо. Причината е приключването в медиите на детайлности за срещата сред двамата, състояла се ден по-рано.

Канада по този начин и не разгласява публично известие за срещата. Видеото улавя рядко откровеното поведение на Си, чийто имидж се поддържа деликатно от китайските държавни медии.

Канадският министър председател съобщи, че е повдигнал " въпроса за китайската интервенция " по време на срещата, откакто Отава упрекна Пекин, че се намесва в демократичните и правосъдните ѝ системи.

Chinese President Xi Jinping criticized Canadian Prime Minister Justin Trudeau in person over alleged leaks of their closed-door meeting at the G20 summit, a rare public display of annoyance by the Chinese leader
— Reuters (@Reuters)

" Не е подходящо да отидете и да кажете на вестниците какво сме си говорили ",

споделя Си Цзинпин на Джъстин Трюдо в едноминутния видеозапис, оповестен в Туитър. Си приказва на китайски, умерено и с усмивка. Казва също: " И също така полемиката не протече по този метод ". Думите му се превеждат на британски език от преводач. " Ако има откровеност (от ваша страна), тогава би трябвало да проведем полемика, учредена на взаимно почитание. Ако това не е по този начин, мъчно е да чакаме прекомерно доста ", продължава Си, обръщайки се към Трюдо.

След това китайският президент явно се пробва да си тръгне, само че канадският министър-председател му дава отговор,

даже преди да е изслушал превода на думите на Си. " В Канада имаме вяра в свободния, открит и прям разговор и ще продължим да го вършим ", споделя Джъстин Трюдо на британски. " Ще продължим да се стремим да работим градивно дружно, само че ще има неща, по които няма да сме съгласни ", декларира той.

След това Си завършва диалога с вдигнати и протегнати напред ръце,

като на два пъти умерено споделя на събеседника си: " От вас зависи да създадете изискванията (за възстановяване на отношенията) ”. Усмихнат, подава ръка на Трюдо и това е краят на диалога.

Запитана за тази замяна на реплики сред двамата, говорителката на китайското външно министерство Мао Нинг омаловажи

смисъла на видеото. " Видеоклипът съдържаше къс диалог сред водачите на двете страни по време на срещата на върха на Г-20. Това е нещо обикновено ", сподели тя. " Не мисля, че това би трябвало да се пояснява като рецензия или укор към който и да било от страна на президента Си ”.

Разговорът беше “публично неодобрение, наложено на водача на васална страна ”,

съобщи обаче някогашният канадски дипломат в Китай Дейвид Мълрони, представен от в. “Епок таймс ”.

Тонът беше като от " диалог на " велика " мощ с по-малка мощ ", склонен е и Ван Джаксън,

професор по интернационалните връзки в университета " Виктория " в Уелингтън, Нова Зеландия. " Езикът и позата на Си не са необикновени за диалог на четири очи сред държавни чиновници, които не са в положителни връзки ", прибавя специалистът, представен от Франс прес.

Срещата сред Си и Трюдо във вторник беше първият разговор на четири очи сред двамата водачи от 2019 година насам.

Предишната седмица канадската федерална полиция заяви, че проверява противозаконни китайски " полицейски сектори " в Канада, основани, с цел да се управляват китайците в заточение или емиграция. По същото време Джъстин Трюдо съобщи, че Китай " играе нападателни игри ", откакто канадският в. " Глобал нюз " заяви за китайска интервенция в изборния развой в Канада.

Отношенията сред Пекин и Отава внезапно се утежниха през последните години,

изключително откакто през 2018 година Канада арестува по искане на Съединени американски щати финансовата директорка на китайския телекомуникационен колос Хуавей Мън Ванчжоу. В отговор Китай арестува двама канадци по обвинявания в шпионаж.

Въпреки относителното разведряване на връзките след нейното освобождение предходната година и освобождението на двама канадци, които бяха задържани в символ на възмездие, през последните седмици връзките се утежниха още повече.

Освен това чиновник на най-големия канадски производител на електрическа енергия Хидро Квебек е упрекнат в шпионаж и хипотетичен опит за кражба на търговски секрети в интерес на Китай, заяви канадската полиция в понеделник.

Новината за ареста пристигна в миг, когато Трюдо и Си участваха в срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали.

По-рано този месец Канада подреди на три китайски компании да се освободят от вложенията си в канадски сериозни минерали от съображения, свързани с националната сигурност, инфорвира Българска телеграфна агенция.

През октомври канадската вицепремиерка Кристия Фрийланд съобщи пред института Брукингс, че Канада и демократичният свят

би трябвало да спрат да поддържат властническите режими като Русия и Китай и вместо това да се концентрират върху търговията и вложенията в съюзнически демократични страни – изключително поради войната в Украйна. Евентуално оттегляне на Запада от китайските индустриални благоприятни условия и от съветската сила ще докара до стопански усложнения, само че съгласно Фрийланд това е и рядка опция за смяна на статуквото.

Същия ден, в който тя направи това изказване, управляващите на Отава оповестиха нови вложения

в изследователската и развойна активност в канадската Силициева котловина – дружно с Нокия, компания от демократична Финландия. По-рано Канада имаше аналогични съглашения с Хуавей, отбелязва канадският клон на Си Би Си.

Фрийланд е евентуалната политическа наследничка на Трюдо съгласно френския в. Монд.

Речта ѝ демонстрира сгъстяване на тона и тактиката на Отава по отношение на Китай. И в случай че тя в действителност застане някой ден отпред на държавното управление в Отава, може да се чака, че ще следва препоръчаната от самата нея тактика. Която няма да докара до възстановяване на връзките с Пекин, считат анализатори.

По данни на института за Китай на университета на Албърта търговията сред Канада и Китай

се е увеличавала устойчиво през предходната година. Канадският експорт за Китай набъбна с най-високия си ритъм от 2018 година, а растежът на канадския импорт от Китай беше най-високият от повече от десетилетие. Двустранната търговия отбелязваше постоянен напредък, следен даже в разгара на пандемията през 2020 година

През първото тримесечие на 2022 година обаче канадско-китайската търговия осъществя първия си спад

на износа след години на напредък както на износа, по този начин и на вноса, до момента в който вносът от Китай в Канада се усилваше, като тези трендове се резервираха и през второто тримесечие на годината.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР