Китайският президент Си Цзинпин не планира да присъства на срещата

...
Китайският президент Си Цзинпин не планира да присъства на срещата
Коментари Харесай

Какво значи Си Цзинпин да пропусне Г-20 в Индия

Китайският президент Си Цзинпин не възнамерява да участва на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи идващия уикенд, оповестиха публични лица, което е удар по форума на водещите страни, който към този момент е обзет от дълбоки различия, написа в. " Файненшъл Таймс ".

Ходът на Си да пропусне срещата на водачите на Г-20 за първи път идва, откакто той доминираше на срещата на върха на БРИКС предходната седмица, където наблюдаваше проектите за разширение на клуба на разрастващите се страни, който Пекин преглежда като противник на водените от Съединени американски щати западни групи.

Според трима западни чиновници, които са говорили при изискване за анонимност, Китай възнамерява да изпрати премиера Ли Цян да взе участие в срещата на върха на Г-20 в индийската столица на 9-10 септември.

Отсъствието на Си евентуално ще бъде възприето като крах за държавното управление на премиера Нарендра Моди, което употребява заемането на ротационното председателство на Г-20 като проява на разрастващата се стопанска система и възходящото геополитическо въздействие на Индия.

Неучастието на Си ще постави край и на очакванията за възможна среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън по време на събитието. Двамата водачи се срещнаха за финален път в границите на последната среща на върха на Г-20 в Бали през ноември предходната година.

Напрежението сред Индия и Китай продължава да бъде високо, изключително във връзка с разногласията по границата им в Хималаите. Говорител на индийското държавно управление отхвърли коментар. Министерството на външните работи на Китай не отговори незабавно на молбата за коментар, написа " Файненшъл Таймс ".

Г-20 е раздирана от безчет различия сред западните си членове и някои разрастващи се страни, в това число Китай и Русия, изключително във връзка с войната в Украйна и изменението на климата. Дипломатите омаловажиха упованията за огромни пробиви на срещата на върха.

Решението на Си да пропусне събитието ще бъде удар по смисъла му, обявиха западни представители. Китайският водач отпътува за Южна Африка за срещата на върха на БРИКС, където съобщи, че плануваното разширение на БРИКС от пет на 11 членове " дава отговор на упованията на интернационалната общественост и служи на общите ползи на нововъзникващите пазари и разрастващите се страни ".

От встъпването си в служба като президент през 2013 година Си е участвал персонално на всички срещи на върха на Г-20, защото вижда в тях главната опция на Китай да утвърди геополитическото си състезание в световната конкуренция със Съединени американски щати, споделя Джан Баохуей, професор в университета " Линнан " в Хонконг.

" Той в никакъв случай преди не е пропущал среща на Г-20, тъй като това е жизненоважен мотив за Китай да се опита да оформи световно обръщение. Г-20 предлага на Китай тази платформа, с цел да надделее над американските послания ", сподели Джан, като добави, че въздействието на Ли върху събитието няма да бъде същото.

Индия и Китай са в пререкания повече от три години поради дългогодишния си граничен спор, който през 2020 година прерасна в принуждение, при което починаха минимум 24 души в долината Галван в източната част на Ладакх.

Ню Делхи съобщи, че няма да възвърне естествените си връзки с Пекин, до момента в който не бъде позволен спорът по границата.

Западни дипломати и индийски анализатори настояват, че китайските публични лица са били сложни договарящи в работните групи, предшестващи срещата на върха, в области, вариращи от опазването на здравето до изменението на климата.

Някои индийци изричат догатки, че Пекин може да се пробва да подкопае форума и заключителната среща на върха в миг, когато икономическото и демографското въздействие на Индия нараства, а Моди е на път да заеме централно място.

" Китай не желае Индия да има сполучлива Г-20 - това е толкоз просто ", сподели Индрани Багчи, основен изпълнителен шеф на индийския мозъчен концерн Ananta Aspen Centre. " На Индия ѝ трябваше известно време, с цел да осъзнае, че Пекин ще се опълчи със зъби и нокти на нейния напредък ", добавя той.

Чжан съобщи, че Китай ще се погрижи да изясни на Индия за какво Си не е в положение да взе участие, с цел да подсигурява, че няма да има дипломатически случай. Си и Моди се срещнаха на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, тъй че неотдавна са имали опция да беседват за взаимния си граничен спор, добави Джан.

Руският президент Владимир Путин също не възнамерява да взе участие в диалозите на Г-20, заяви Кремъл предходната седмица. Путин пропусна и срещата на върха в Бали, напомня " Файненшъл Таймс ".

 

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР