Китайският президент Си Цзинпин лично е предупреди руския президент Владимир

...
Китайският президент Си Цзинпин лично е предупреди руския президент Владимир
Коментари Харесай

Financial Times: Си е предупредил Путин да не използва ядрени оръжия в Украйна

Китайският президент Си Цзинпин персонално е предизвести съветския президент Владимир Путин да не употребява нуклеарни оръжия по време на войната в Украйна. Този въпрос е бил обсъден по време на визитата на Си Дзинпин в Москва през март 2023 година, оповестява Financial Times (FT), като се базира на китайски публични лица. Според FT, по-късно китайски публични лица в диалози с дипломати от други страни са заявявали, че отхвърлянето на нуклеарните закани от Москва е тяхно достижение. Това се трансформира в центъра на акцията на Китай за възобновяване на връзките с Европа, твърди един от източниците на изданието.

Китай обществено се противопоставя на потреблението на нуклеарни оръжия, отбелязва FT. В същото време Киев се притесняваше, че желанията на Пекин не са откровени поради връзките му с Москва. Предупреждението на Си Дзинпин към Владимир Путин разсъни очаквания в западните страни, че Китай поддържа антиядрена изразителност в условия на закрити врата.  " Китай пое отговорността за изпращането на посланието на всички равнища ", споделя неназован почитан представител на американската администрация пред изданието. Според FT, базирайки се на източници, близки до Кремъл, Владимир Путин е решил, че потреблението на тактически нуклеарни оръжия няма да даде преимущество на Русия на бойното поле. Според тях нуклеарен удар малко ще помогне на съветските войски да напреднат на фронта, само че ще трансформира следените от Русия региони в „ инфектирана пустота “.

На 20 март Си Цзинпин дойде на тридневно посещаване в Москва. След диалозите Владимир Путин съобщи, че в връзките сред Руската федерация и Китай " всичко е транспарантно ". През април Путин сподели, че съдействието сред Москва и Пекин върви доста добре, в това число и посредством военните ведомства.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР