Китайският президент Си Цзинпин използва визитата си в Москва, за

...
Китайският президент Си Цзинпин използва визитата си в Москва, за
Коментари Харесай

Блумбърг: Си застана до Путин срещу САЩ, но не се обвърза с големи газови сделки

Китайският президент Си Цзинпин употребява визитата си в Москва, с цел да застане до Русия в опълчването ѝ на Съединени американски щати, само че в същото време сподели явни съмнения да се обвърже с Кремъл за внезапно увеличение на газовите доставки, написа организация " Блумбърг ", представена от Българска телеграфна агенция.

Xi Jinping used two days of talks in Moscow to firmly align with Russia against the US. But the Chinese leader held back from offering Vladimir Putin something he’s been looking for: A commitment to buy a lot more gas
— Bloomberg (@business)
Визитата на Си, първата му в Русия след нашествието на съветската войска в Украйна ,

е политическа победа и за двамата водачи, регистрират анализатори. Си показва световната визия на Китай, а Путин сподели, че се радва на поддръжката на един от най-влиятелните водачи в света.

Същевременно обаче неналичието на напредък във връзка с енергийните покупко-продажби ,

както и на каквито и да било детайлности във връзка с икономическото съдействие сред двете страни, показва безапелационното съмнение на Китай да се обвърже прекалено много с Русия, показва " Блумбърг ".

Си явно желае да избегне възможни стопански наказания ,

които би могъл да навлече на страната си, само че и в същото време да резервира Русия като сътрудник, който да употребява против Съединени американски щати и неговите съдружници.

Акцент на визитата е късата фраза от едно от взаимните изказвания, че връзките сред Китай и Русия

" нямат нищо общо с военно-политическия им съюз от времето на Студената война ", което ненапълно опонира на дългото словоизлияние от преди година, че другарството сред двете страни " няма граници ", оповестено по време на визитата на Путин в Пекин в навечерието на нашествието в Украйна.

" Планът на Си е постигането на баланс - Русия да оцелее, само че Китай да не наподобява, че изцяло я поддържа " ,

показва професорът от Сити юнивърсъти в Хонконг Доншу Лю. " Проблемът ще се появи, в случай че Русия закъса и се нуждае от сериозна икономическа и военна поддръжка. Тогава Китай ще би трябвало да направи явен избор ".

Нарастващата асиметрия в икономическите връзки обаче е явна в областта на силата .

Путин даде обещание до 2030 година да доставя на Китай по 98 милиарда куб. м газ годишно. Това би било повече от 6 пъти повече от размера на доставките през предходната година, само че все пак е доста под доставките за Европа по време на техния пик от преди две-три години.

Си обаче не даде ясно единодушието си за построяването на тръбата " Силата на Сибир-2 ",

която е от основно значение за увеличението на доставките. След края на диалозите Путин разгласи, че тръбата е била обсъждана и " съвсем всички " параметри по договорката са били съгласувани. Такова единодушие в общото изказване няма.

И въпреки че тази тръба би осигурила на Китай по-евтино гориво спрямо приемания полутечен природен газ ,

Си залага на сигурността на доставките и диверсификацията и се стреми да не повтори грешките на Европа, оказала се в съвсем цялостна взаимозависимост от съветския газ, разяснява " Блумбърг ".

Анализатори показват, че към този момент Китай не се нуждае от повече съветски газ ,

защото пазарът предлага доста други възможности. Китай може да чака, Русия - не, настояват специалисти.

Очаквано Русия отхвърли изказванията на " Блумбърг ", а представителят на Кремъл Дмитрий Песков ги окачестви

като " незапознати с действителността ", съобщи ТАСС. Той предложи на медията да се запознае в елементи със заявките на Путин и Си за развиването на връзките сред Китай и Русия.

Песков посочи, че отразяването на визитата на Си в Москва в западните медии е " предстоящо неприятелско и надълбоко враждебно " ,

само че значимото е, че са реализирани " резултати ". Самият Песков обаче в изявата си пред кореспонденти не уточни какви тъкмо са тези резултати, а единствено сподели, че би трябвало да се четат взаимните изказвания след срещата на двамата водачи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР