Китайският президент Си Дзинпин заяви пред иранския президент, че Китай

...
Китайският президент Си Дзинпин заяви пред иранския президент, че Китай
Коментари Харесай

Китай насърчава стабилни контакти с Иран независимо от ситуацията

Китайският президент Си Дзинпин съобщи пред иранския президент, че Китай ще предизвиква постоянното развиване на връзките с Иран, без значение от това по какъв начин се трансформира обстановката, разясняват китайските държавни медии, оповестява " Ройтерс ".

Официалната организация " Синхуа " декларира, че Си e разговарял с иранския президент Хасан Рохани по време на среща на върха на Шанхайската организация за съдействие - ШОС в Бишкек, Киргизстан.

Съединени американски щати упрекнаха Иран в набези над два петролни танкера в Оманския залив, което увеличи цените на петрола и угриженост за нова борба сред Съединени американски щати и Иран, макар че Техеран отхвърли изказванието.

" Независимо от измененията в интернационалната и районната обстановка, Китай има намерение да работи с Иран, с цел да поддържа постоянното развиване на китайско-иранските връзки на всеобхватно стратегическо партньорство ", оповестява китайското външно министерство, цитирайки Си Дзинпин.

" Китай поддържа запазването на Съвместния повсеместен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия. И също по този начин желае да ускори координацията с Иран в Организация на обединените нации, ШОС и други интернационалните организации, с цел да отбрани взаимно главните правила на интернационалното право, правилата на многостранността, както и да отбрани общите ползи на развиващия се свят, в това число КНР и Иран ", добавя китайският президент.

На срещата в Бишкек, повече от всеки път, китайският водач би трябвало да укрепи връзките си със съдружниците на фона на ескалиращата комерсиална война с администрацията на Доналд Тръмп и забавящата се вътрешна стопанска система, оповестява СиЕнЕн. Си Дзинпин е там дружно с съветския президент Владимир Путин и новоизбрания индийски министър председател Нарендра Моди.

" Това дава опция на всички тези страни да видят дали фактически могат да получат нещо от китайците. Те виждат, че Си Дзинпин евентуално се усеща по-уязвим, в сравнение с преди година ", разяснява Стив Цанг, шеф на Китайския институт в Лондонския университет SOAS.

Основана през 2001 година като конгрес за разрешаване на гранични разногласия в Централна Азия, ШОС се разраства бързо както по участие, по този начин и по обсег.

Според китайските държавни медии нейните осем непрекъснати членове - Китай, Русия, Индия, Пакистан и четири централноазиатски страни - съставляват " съвсем половината от международното население и над 20% от международния БВП (БВП) ". Лидерите на Афганистан, Беларус, Иран и Монголия вземат участие като наблюдаващи.

" Ако има икономическо обособяване сред Съединени американски щати и Китай в глобализирания свят, ще желаете да имате повече съдружници от ваша страна, в сравнение с от другата страна, даже в случай че те не са публични съдружници, само че страни, които са подготвени да работят с вас ", добавя Цанг.

След околните връзки на Путин и Си в Русия този месец, китайският водач ще насочи вниманието си към Моди.

" Китайците желаят мощни стопански връзки с Индия, изключително в случай че могат да накарат индийците да употребяват технологията на Huawei за 5G мрежа. Това сигурно ще бъде доста потребно за китайското държавно управление във връзка с поддържането на Huawei като опция на Запада ", добавя Цанг.

За разлика от Запада, където опасенията за сигурността към Huawei са довели до тапи или блокирани покупко-продажби, управляващите в Индия демонстрират малко социална опозиция против присъединяване на китайски софтуерни компании в 5G инфраструктурата на страната.

По-общо казано, Моди декларира, че е отворен към задгранични компании, които влагат в стопанската система на Индия.

Една огромна история на триумфа е промишлеността на смарт телефоните, която спомогна за взрив в цифровата стопанска система на Индия. Китайската Xiaomi утроява броя на смарт телефоните в Индия през последните години и в този момент е на път да заеме първо място на пазара в страната.

Много от членовете на самодейност " Един пояс, веднъж " на Пекин, също участват на ШОС, което прави събитието все по-важно за китайското държавно управление.

" Това е средство за китайците да обезпечат вътрешните региони, по този начин да се каже, да получат по-голям боен опит и да разширят стратегическото си пространство ", разяснява Ричард Макгрегър, старши теоретичен помощник в института Lowy в Сидни.

В същото време, Китай подлагат на критика изказванията на Съединени американски щати за хипотетична опасност от страна на Русия и Китай, за умишлена дезинформация във щета на Вашингтон.

" Лесно е да се заключи кой тъкмо в света нарушава нормите на интернационалното право и подкопава открития международен ред - мисля, че международната общественост е постигнала единомислеща оценка по този въпрос ", разяснява в сряда, представителят на китайското външното министерство Ген Шуан. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР