Китайският президент Си Дзинпин заяви на висшия американски дипломат Антъни

...
Китайският президент Си Дзинпин заяви на висшия американски дипломат Антъни
Коментари Харесай

Си Дзинпин: Вашингтон и Пекин постигнаха напредък и споразумения по конкретни въпроси

Китайският президент Си Дзинпин съобщи на висшия американски посланик Антъни Блинкен, че се надява визитата му да има " позитивен принос " за възстановяване на връзките сред Пекин и Вашингтон, оповестяват държавните медии, представени от Агенция Франс Прес.

" Взаимодействието сред страните постоянно би трябвало да се основава на взаимно почитание и откровеност. Надявам се, че с това посещаване министър Блинкен ще способства позитивно за стабилизирането на връзките сред Китай и Съединени американски щати ", цитира държавната телевизия CGTN думите на Си пред държавния секретар на Съединени американски щати.

По време на визитата на държавния секретар в Пекин Китай и Съединени американски щати са постигнали прогрес и съглашения по редица въпроси, " което е доста добре ", съобщи китайският президент Си Дзинпин на среща с ръководителя на американската дипломация.

" Китайската страна изложи позицията си и двете страни се съгласиха да изпълнят взаимно консенсуса, реализиран от мен и президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Бали (в коридорите на срещата на върха на Г-20 през 2022 г.). Двете страни също по този начин реализираха прогрес и съглашения по някои съответни въпроси, това е доста добре ", съобщи Си Дзинпин.

Днес президентът Си Дзинпин одобри Антъни Блинкен за диалози в Пекин, с което приключиха двудневните полемики на високо ниво сред държавния секретар на Съединени американски щати и китайски публични лица.

Посещението на Блинкен е пътуването на най-високо равнище на американски чиновник в Китай от близо пет години насам, когато връзките сред двете най-големи стопански системи в света са мощно обтегнати.

Си, най-могъщият китайски водач от десетилетия насам, се срещна с Блинкен в Голямата зала на народа в столицата малко след 16:30 ч. (08:30 ч. по Гринуич), оповестиха китайските държавни медии и американски чиновници.

Срещата се състоя, откакто Блинкен организира повече от 10 часа диалози в продължение на два дни с други високопоставени чиновници.

Блинкен акцентира смисъла на виновното ръководство на конкуренцията сред Съединени американски щати и КНР посредством открити канали за връзка, с цел да се подсигурява, че конкуренцията не минава в спор.

Блинкен ще се обърне към репортерите, преди да отпътува от Китай по-късно в понеделник.

Представители на Съединени американски щати обявиха, че се надяват визитата на Блинкен да донесе повече непоклатимост, в случай че не и пробив, сред Вашингтон и Пекин.

По време на диалозите с държавния секретар на Съединени американски щати в Пекин Ван Йи, началник на Бюрото на Комисията на Китайската комунистическа партия (ККП), изиска от Вашингтон да спре да приказва за " китайската опасност ", да анулира " противозаконните " наказания против КНР и да не попречва софтуерното развиване на Китай, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР