Китайският президент Си Дзинпин определи днес ситуацията в Украйна като

...
Китайският президент Си Дзинпин определи днес ситуацията в Украйна като
Коментари Харесай

Си Дзинпин призова за максимална сдържаност в Украйна, определи ситуацията като тревожна

Китайският президент Си Дзинпин дефинира през днешния ден обстановката в Украйна като тревожна и прикани за „ оптималната въздържаност “. Приоритет би трябвало да бъде предотвратяването на опцията обстановката да излезе отвън надзор, прикани той, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Китайският президент сподели това по време на видеоконферентен диалог с френския си сътрудник Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц. Си съобщи, че трите страни би трябвало дружно да поддържат провеждането на мирни договаряния сред Русия и Украйна.

Шолц и Макрон се обърнаха към китайския президент, с цел да се опитат да реализират прогрес в дипломатическите старания за преустановяване на войната, отбелязва ДПА.

Китай остава „ стратегически сътрудник “ на Русия, както ясно съобщи през вчерашния ден външният министър Ван И. Пекин отхвърля да осъди нашествието, отбелязва ДПА.

Китай се въздържа при гласоподаване в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за наказание на съветското нахлуване против Украйна. Преди днешната видеоконференция Макрон акцентира, че това въпреки всичко е позитивен знак.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян приказва през днешния ден пред публицисти в Пекин, само че беше много въздържан и не навлезе в конкретика във връзка с очакванията, че с помощта на въздействието си върху Русия Китай би могъл да играе посредническа роля.

Китай поддържа всички дипломатически старания, които оказват помощ за спокойно решение, ограничи се да каже той.

„ Бихме желали да изиграем градивна роля за поощряване на мирни договаряния и, когато е нужно, ще работим с интернационалната общественост, с цел да изпълним посредничеството дружно с нея “, добави Чжао.

Чуждестранни специалисти обаче показват, че със своята демонстративна поддръжка за Русия Китай в действителност не е безпристрастен и затова не е подобаващ за медиатор.

Освен това китайски експерти отхвърлиха в държавни медии опцията за ходатайство на Китай с аргумента, че Западът му няма доверие и първо би трябвало да спре „ порочните си акции “ против страната.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР