Китайският президент Си Дзинпин обеща да засили борбата с корупцията

...
Китайският президент Си Дзинпин обеща да засили борбата с корупцията
Коментари Харесай

Китайският президент Си обеща засилена борба с корупцията

Китайският президент Си Дзинпин даде обещание да ускори битката с корупцията в основни браншове, в това число финансите, енергетиката и инфраструктурата, оповестиха държавните медии.


Си, който стартира второто си десетилетие като върховен китайски водач през 2022 година в прорез с дългогодишните политически правила, води яростна акция против корупцията, откогато пое властта.

Поддръжниците настояват, че акцията предизвиква чистото ръководство, макар че критиците възразяват, че тя служи на Си като средство за пречистване на политическите съперници.

В тирада пред организацията за битка с корупцията на ръководещата Комунистическа партия Си подреди да се положат " по-големи старания " за битка с корупцията във " финансите, държавните предприятия, енергетиката, медицината и инфраструктурата ", заяви държавната осведомителна организация Синхуа.

" В битката с корупцията е реализирана съкрушителна победа, като достиженията са изцяло затвърдени " през последните 10 години, съобщи Си.

Но " обстановката остава сериозна и комплицирана ", предизвести той.

" Трябва да сме изцяло наясно с новите развития в битката с корупцията, както и с удобните условия за нея ", сподели той.

Според последните публични данни от юни 2022 година към 4,8 млн. партийни чиновници в Китай са били разследвани от 2012 година насам.

От тях на над 1,5 млн. са наложени санкции, вариращи от дълги присъди за отнемане от независимост до освобождение от публични постове, намаление в служба и изключване от партията.

През последните месеци акцията обхвана браншове, в това число банковото дело, застраховането, подкрепяния от страната бизнес и спорта.

Държавната телевизия CCTV заяви, че някогашен почитан чиновник на държавен петролен и газов колос е бил задържан по съмнение в рушвет.

Същия ден организацията за битка с корупцията разгласи, че се организира следствие против някогашния началник на службата за стопански интервенции на държавния тютюнев монопол.

В края на предишния месец някогашен заместник-председател на банковия регулатор на страната беше наказан на пожизнен затвор, оповестиха държавните медии. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР