Китайският президент Си Дзинпин обеща да подкрепи Куба в защитата на нейния национален суверенитет

...
ПЕКИН (Ройтерс) - Китайският президент Си Дзинпин обеща да подкрепи
Коментари Харесай

ПЕКИН (Ройтерс) - Китайският президент Си Дзинпин обеща да подкрепи Куба в защитата на нейния национален суверенитет, като се противопоставя на чуждестранната намеса и икономическата блокада на САЩ и ще разшири стратегическата координация с Хавана.

Си направи забележките на среща с президента на Куба Мигел Диас-Канел в кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург в сряда, според изявление на китайското външно министерство в четвъртък .

„Китай високо цени последователната твърда подкрепа на Куба за Китай по въпроси, засягащи основните интереси на Китай, и ще продължи твърдо да подкрепя Куба в защитата на нейния национален суверенитет, противопоставяйки се на чужда намеса и блокада и правейки всичко възможно да осигури подкрепа за икономическото и социално развитие на Куба“, каза Си на срещата, според съобщението.

По време на разговорите Диас-Канел определи кубинско-китайските отношения като „върхови за всички времена“.

„Кубинският народ много се възхищава на президента Си Дзинпин и искрено благодари на Китай за неговото разбиране и ценна подкрепа за справедливата кауза на Куба“, каза Диас-Канел на срещата, на която присъства и китайският външен министър Ван И.

>

Срещата между двамата лидери идва месеци след като се появи съобщение в медиите, че Китай е постигнал тайна сделка с Куба за създаване на съоръжение за електронно подслушване на острова. Но правителствата на САЩ и Куба хвърлиха силно съмнение върху доклада.

Китай бързо осъди правителството и медиите на САЩ за издаването на това, което нарече противоречива информация, наричайки обвиненията неверни.

(Докладване от Бърнард Ор; Редактиране от Майкъл Пери)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР