Китайският президент Си Дзинпин обеща да насърчи китайските фирми да

...
Китайският президент Си Дзинпин обеща да насърчи китайските фирми да
Коментари Харесай

РОЙТЕРС: Китай обещава инвестиции в бедната Сиера Леоне

Китайският президент Си Дзинпин даде обещание да насърчи китайските компании да влагат в богатата на минерали, само че стопански затруднена Сиера Леоне, като част от дълготрайния блян на Пекин да задълбочи икономическите и политическите си връзки с Африка.

" Китай постоянно е разглеждал съдействието с африканските страни като крайъгълен камък на външната си политика ", сподели Си пред президента на Сиера Леоне Джулиус Маада Био в Пекин в сряда.

" Отношенията със Сиера Леоне са " модел на единение и съдействие " за други африкански страни ", добави Си.

Био, който съпровожда по време на пътуването си своите министри на финансите и минното дело, се надява да притегли повече китайски компании в западноафриканската страна и да обезпечи капиталови обещания за възстановяване на неприятната инфраструктура.

Очаква се задължението на Китай с африканските страни да придобие по-голям фокус през 2024 година след премахването на строгите ограничавания на COVID-19 и повторното отваряне на границите му за света.

От началото на 2023 година, азиатсйата страна увеличи дипломатическите си връзки с Етиопия, Замбия, Бенин, Демократична република Конго и Габон на континент, чиито естествени запаси от дълго време са привлекателни за страната. Китай също се стреми да разшири своето геополитическо въздействие.

Си сподели, че ще поддържа устрема на Африка да индустриализира и модернизира своя селскостопански бранш. Китайски компании са вложили 6,4 милиарда $ в Сиера Леоне от 2010 година насам, най-вече в метали.

През декември Сиера Леоне подписа контракт с китайски компании за създаване на 8-километров мост, пресичащ реката, разделяща столицата Фрийтаун от основното летище на страната, на приблизителна цена от 1,5 милиарда $.

Фрийтаун се бори да убеди задграничните кредитори, че може да обслужва всеки дълг, който може да поеме, макар че се нуждае от ново финансиране за възобновяване след 11-годишна революция, която завърши през 2002 година

Фрийтаун дължи на Пекин към 78 милиона $.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР