Китайският президент Си Дзинпин има възможност да влезе в историята

...
Китайският президент Си Дзинпин има възможност да влезе в историята
Коментари Харесай

Представител на ООН: Китай може да спечели Нобел за мир, ако помогне с конфликта в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин има опция да влезе в историята с намирането на решение на войната в Украйна. Това съобщи пред Блумбърг Сидхарт Чартерджи, координаторът на Организация на обединените нации в Китай.

„ Виждам Китай като страна, която може да играе значима посредническа роля в тази рецесията. Китай има нужната дарба и сензитивност. Китай има разбирането за сложността на геополитиката “, сподели той.

„ За мен това е моментът за Нобеловата премия за Китай. Истински миг за Нобелова премия за мир “, добави той.

От началото на нашествието на Русия в Украйна, Пекин пробва да резервира неутралитет като по едно и също време показва поддръжка за суверенитета на Украйна и угриженост за цивилни жертви, както и поддръжка за съветския президент Владимир Путин в Организация на обединените нации. Пекин също по този начин упреква Съединени американски щати в провокиране на войната посредством поощряване на разширението на НАТО.

Според Чартерджи в полза на Китай е спорът да бъде преустановен неотложно. „ Инициативата „ Един пояс, веднъж “, може да стартира да се проваля “, сподели той, визирайки двата водещи интернационалните капиталови и инфраструктурни плана на Си. „ Нуждаем се от мир и развиване, с цел да бъдат сполучливи всички тези значими начинания, които Китай подхваща “, добави той.

Макар че Китай съобщи, че упорства за дипломатическо решение на рецесията, има малко признаци, че Пекин е надълбоко забъркан в улеснението на договарянията сред Украйна и Русия. Си към момента не е разговарял с водача на Украйна Владимир Зеленски, за разлика от други евентуални медиатори в договарянията, в това число Реджеп Тайип Ердоган от Турция, Олаф Шолц от Германия и Нафтали Бенет от Израел.

Китай също по този начин попречва напъните на Организация на обединените нации за оказване на напън върху Москва, като Пекин гласоподава с „ въздържал се “ на три резолюции, осъждащи съветските дейности. Китайският външен министър Ван И сподели, че гласуването с „ въздържал се “ има за цел „ да дадат късмет на мира “ и да се опълчи на потреблението на „ наказания за разрешаване на разногласия “.

Китай също по този начин пробва да употребява Организация на обединените нации като средство за опълчване на въздействието на Съединени американски щати, като предходната година Си сподели пред Общото заседание на Организация на обединените нации, че „ има единствено една интернационална система “, в основата на която са Обединените народи.

Чартерджи прикани най-големите стопански системи в света също да подобрят връзките си след неотдавнашен телефонен диалог сред Си и президента Джо Байдън, който не съумя да реализира никакви съответни пробиви.

„ Това е може би миг, в който още повече се нуждаем от управлението на Китай и на Съединените щати, с цел да се обединим и да помислим по какъв начин да намерим решения на някои от тези неразрешени проблеми. Няма проблем, който да не може да бъде позволен “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР