Китайският премиер Ли Къцян призова за тежки санкции и нулева

...
Китайският премиер Ли Къцян призова за тежки санкции и нулева
Коментари Харесай

Голям скандал с ваксини срещу бяс тресе Китай

Китайският министър председател Ли Къцян прикани за тежки наказания и нулева приемливост след абсурда с ваксини, който докара до срив при акциите на фармацевтичните компании в страната, оповестява Франс прес. Китайската работа за храните и медикаментите (China Food and Drug Administration) разгласи, че е спряла производството на ваксини против бяс на огромна компания - Чанчун Чаншън (Changchun Changsheng), откакто при ревизия са открити фалшифицирани данни и други проблеми. Фирмата е "прекрачила алената линия на етиката ", сподели Ли Къцян. Премиерът разгласи, че се основава държавна комисия за следствие, която да извади на бял свят практиките на целия бранш. "Няма значение кои са забърканите компании или хора, те ще подлежат на тежки наказания и ние ще покажем нулева приемливост ", декларира Ли Къцян в официално съобщение, оповестено нощес на уеб страницата на държавното управление.
Скандалът провокира лавина от публикации и мнения, които ускориха страха и гнева на обществото, което в по-голямата си част дефинира националната фармацевтична промишленост като слаба. Акциите на главните китайски производители на ваксини се сринаха през днешния ден. На борсата в Шънчжън три от фирмите регистрираха оптимално допустимия спад от 10 % - Уолвакс биотекнолъджи (Walvax Biotechnology), Шънчжън кантай (Shenzhen Kangtai) и Чунцин Чжъфей (Chongqing Zhifei). Компанията майка на Чанчун Чаншън, която е в центъра на новия скандал, също регистрира спад от 10 % на котировките си. Тя е вторият максимален производител на ваксини срещу бяс в Китай. Регулаторният орган разгласи, че инкриминираните дози не са напуснали завода на компанията.
Медиите в страната обаче настояват противоположното и родители са обезпокоени от използването на ваксини, неотговарящи на стандартите, върху децата им. Освен това северната провинция Хъбей заяви през днешния ден, че 150 000 души са били имунизирани против дифтерия, тетанус и коклюш с по-ниско качество ваксини, създадени от друга компания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР