Китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай бе извикан в Държавния

...
Китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай бе извикан в Държавния
Коментари Харесай

САЩ и Китай в дипломатически скандал за това кой е виновен за коронавируса

Китайският дипломат в Съединени американски щати Цуй Тянкай бе извикан в Държавния департамент поради изказването на представителя на китайското Външно министерство, че новият ковид COVID-19 в град Ухан (административен център на провинция Хубей) може да е бил вкаран от американски военнослужещи. Това е споделил източник от американската администрация пред Reuters.
Става въпрос за обява на представителя на китайския външен министър в Twitter, в която той насочва редица въпроси-обвинения към Съединени американски щати - кой е техният пациент нула, какъв брой тъкмо са болните, в кои лечебни заведения са настанените техните потвърдено заболели. " Може и американската войска да е посяла болестта в Ухан. Бъдете почтени ", приключва постът в Twitter на Чжао Лицзян.
В тази връзка вестник South China Morning Post посочи, че наличието на американски военнослужещи в Китай може да е било обвързвано с провеждането на VII Световни летни военни игри в Ухан. В тези надпревари, провели се от 18 до 27 октомври, са взели участие военни от над 100 страни, в това число от Съединени американски щати. По данни на същото издание първият случай на заразяване с ковид в Китай е бил регистриран на 17 ноември 2019 година у 55-годишен гражданин на Хубей, написа БГНЕС.
Друг представител на китайското министерство съобщи, че не трябва да се бърза с изводите по отношение на произхода на ковид, наблягайки, че този въпрос изисква професионално научно проучване.
Междувременно американското държавно управление взе решение да освободи от мита редица китайски артикули с здравно предопределение поради ковид, заяви The Wall Street Journal. В освободения от митата лист са включени защитни костюми, ръкавици, хирургични чаршафи и пакети за събиране на медицински боклуци.
Вестникът прецизира, че всяка група артикули се отнася към третия кръг от мита, наложени върху артикули с годишен размер от 200 милиарда $ в комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. 10-процентните мита за тази продукция бяха въведени за пръв път през септември 2018 година След това митата бяха нарастване до 25 %.
Още: Съединените щати оповестиха изключително положение
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР