Китайският пазар на акции е изправен пред сериозни трудности. От

...
Китайският пазар на акции е изправен пред сериозни трудности. От
Коментари Харесай

Bidu или Alibaba – коя е по-добрата китайска акция от двете?

Китайският пазар на акции е изправен пред съществени компликации. От една страна са терзанията за геополитическото напрежение сред Съединени американски щати и Китай, а от друга - забавянето на китайската стопанска система, поради компликациите на пазара на недвижими парцели в страната. Но както се споделя " рибата се лови в мътни води " и по-смелите вложители могат да наблюдават пазара от близо. Те несъмнено, са изцяло наясно с високия риск от това да се влага в китайски акции, които не са подобаващи за всеки вид вложители.

Сега ще погледнем към две китайски огромни софтуерни акции, Baidu (NASDAQ:BIDU) и Alibaba (NYSE:BABA), употребявайки инструмента за съпоставяне на TipRanks, с цел да видя коя от двете е релативно по-добрата капиталова опция (което несъмнено не значи, че е добра капиталова опция изобщо). По-внимателен взор допуска неутрални гледни точки и за двете, макар че се обрисува явен победител - при положение, че " надвисналите облаци " над китайския пазар се разсеят с течение на времето.

Базираната в Китай Baidu е една от най-големите AI и интернет компании в света. От друга страна, китайската Alibaba е профилирана в електронната търговия, търговията на дребно и интернет основаните технологии. Въпреки че двете компании не се конкурират директно, и двете са огромни софтуерни компании, основани в Китай, като Baidu постоянно се разказва като " китайския Гугъл ", а Alibaba е маркирана като " китайския Amazon ".

Акциите на Baidu паднаха с 20% през последната година след спад от 13% през последните три месеца. Всъщност акциите на Baidu се сринаха със 7% единствено в петък (12-ти януари), най-големият им спад от повече от година, като поевтиняха с нови близо 5% във вторник (16-ти януари). Те се търгуват при най-ниското си равнище за последната една година. Междувременно акциите на Alibaba се сринаха с 39% през последната година, в това число спад от 16% през последните три месеца. И те са при най-ниските си равнища за последната една година - малко под 70 $ за акция.

Въпреки че едногодишните спадове на двете компании са фрапантно разнообразни, сходните им скорошни спадове произтичат от опасения за Китай.

През последните месеци котираните в Съединени американски щати китайски акции като цяло падат заради утежняване на връзките с Китай, както се вижда от Invesco Golden Dragon China ETF (NASDAQ:PGJ). ETF-ът наблюдава Nasdaq Golden Dragon Index на китайските акции, регистрирани в Съединени американски щати, и е намалял с 23% през последната година и с 8% през последните три месеца.
 Alibaba Group влага $2 милиарда в Турция
Alibaba Group влага $2 милиарда в Турция

Компанията към този момент е вложила 1,4 милиарда $ в страната посредством Trendyol

Освен това Goldman Sachs (NYSE:GS) съобщи при започване на декември, че Китай и по-широкият нововъзникващ азиатски пазар са били измежду районите с най-вече чисти продажби от хедж фондовете през ноември. Всъщност китайските акции записаха своя четвърти следващ месец на чисти изходящи потоци от мениджъри на дълги/къси акции и деветия месец на чисти изходящи потоци като цяло през 2023 година

Като такива, многото характерни за Китай проблеми играят сериозна роля в рейтингите и за двете компании, макар че по-внимателно разглеждане на характерните за компанията фактори допуска явен победител.
 Снимка 257712
Източник:

Baidu (BIDU)

При съответствие цена/печалба (P/E) от 12,6, Baidu се търгува с внезапна отстъпка от междинното си P/E от 24,6 от март 2019 година насам. За страдание обаче неотдавнашен отчет свързва неговата платформа Ernie AI с китайската войска, като изследванията могат да продължат да натежават върху акциите на Baidu за известно време, тъй че неутралната позиция наподобява подобаваща към този момент.

Baidu твърди, че неговият бот Ernie AI споделя сходни благоприятни условия с ChatGPT на OpenAI, първият генеративен AI бот, кадърен да генерира съвсем човешки отговори на запитвания. За страдание, South China Morning Post заяви, че университет, обвързван с ръката на китайската войска, която се занимава с кибервойни, е тествал своята AI система, употребявайки Ernie на Baidu.

В понеделник китайският колос за търсене отхвърли каквото и да е партньорство или връзка с този университет и съобщи, че не знае за въпросното проучване. Този отчет обаче повдигна опасения по отношение на опцията за наказания на Съединени американски щати против китайски компании, ориентирани към ограничение на сходни партньорства с китайската войска.

Дори и без никакви наказания, отчетът на South China Morning Post може да изостри още повече напрежението сред Съединени американски щати и Китай - в миг, когато това напрежение към този момент е нажежено.

Съобщава се, че документът от откриватели от Силите за стратегическа поддръжка на Народната освободителна войска обрисува теоретични обстановки към потреблението на ИИ в спорове сред разнообразни народи, в това число Съединени американски щати и Либия. Съобщава се също, че откривателите са задали хипотетични въпроси на Ernie и са обяснили по какъв начин ботът с изкуствен интелект може да се употребява за установяване на най-хубавото разположение на военните сили.

Въпреки че е прекомерно рано да се каже дали Вашингтон ще отвърне на Baidu или да се оцени дълготрайното влияние на отчета, дълготрайната възвръщаемост на цените на акциите на Baidu също допуска стеснен растеж в близко бъдеще. Акциите на BIDU се сринаха с 56% през последните три години, оставайки на алено през последните пет и 10 години, надлежно с 36% и 37%.

Каква е целевата цена за акциите на BIDU?

Baidu има консенсусен рейтинг " Силна покупка ", основана на 17 рейтинга " Купи " и един " Задръж " и нула рейтинги " Продава ", присвоени през последните три месеца. При $169,21 междинната целева цена на акциите на Baidu допуска капацитет за растеж от 61,9% през идната една година.

Alibaba (BABA)

При P/E от 10, Alibaba се търгува с внезапен дисконт по отношение на петгодишното си приблизително P/E от 35,2. Въпреки това проблемите, свързани с Китай, натежаха тежко върху акциите на компанията в дълготраен проект, което допуска, че неутралната позиция може да е подобаваща - в очакване на " светлина " в края на тунела.

Преди това най-интересната част от разногласието за акциите на Alibaba беше нейният проект да отдели шест от своите бизнес единици в обособени компании, което трябваше да отключи забележителна стойност за акционерите. Въпреки това наподобява, че множеството от тези проекти няма да се случат.

Акциите на Alibaba се сринаха внезапно през ноември, откакто компанията разгласи, че се отхвърля от проекта си за обособяване на своя заоблачен бизнес заради разширените ограничавания на Съединени американски щати върху износа на компютърни чипове. Преди това компанията също спря проектите си да листне своята верига за магазини за хранителни артикули Freshippo, макар че напредва с листването на интелигентния логистичен бизнес Cainiao в Хонконг.
 Давос 2024: Премиерът на Китай изясни за какво Пекин е
Давос 2024: Премиерът на Китай изясни за какво Пекин е " значим мотор за световното развиване "

Китайската индустриална промишленост е съдействала с 30% от световната обща добавена стойност

Докато забележителна стойност може да бъде отключена за акционерите посредством тези отделяния, анулацията на два от шестте, в това число на най-важния заоблачен бизнес, е причина за безпокойствие. Освен това, гледайки в дълготраен проект, акциите на Alibaba се сринаха със 71% през последните три години, оставайки надолу с 53% през последните пет години и с 19% от септември 2014 година

По този метод, до момента в който стопанската система на Китай стартира да демонстрира действителни признаци на възобновяване и някои от другите проблеми, свързани с Китай, бъдат решени или до момента в който се появи повече изясненост към плануваните спинофи, методът на изчакване при акциите на компанията наподобява най-хубав.

Каква е целевата цена за акциите на Alibaba?

Alibaba има консенсусен рейтинг " Силна покупка " въз основа на 18 рейтинга " Купи ", два " Задръж " и нула " Продава ", присвоени през последните три месеца. При $120,85 междинната целева цена на акциите на Alibaba допуска капацитет за растеж от 74%, по отношение на последните й равнища на търговия.

Заключение: Неутрално за BIDU и BABA

Въпреки че и Baidu, и Alibaba получават неутрални отзиви заради евентуалните проблеми в Китай, Alibaba е безапелационният победител, най-малко краткотрайно. По създание терзанията за Baidu по отношение на китайската войска наподобяват по-неизбежни. Междувременно Alibaba към момента може да отключи забележителна стойност за акционерите посредством голям брой спинофи - макар че два от шестте несъмнено не работят.

Въпреки това, салдото сред тези две китайски акции може ненадейно да се промени, трансформирайки Baidu във любимец, в случай че проблемите му бъдат решени или в случай че Alibaba несъмнено анулира всички оставащи спинофи.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на китайски акции на фондовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР