Китайският орган за борба с измамите обвини чип магната Джао

...
Китайският орган за борба с измамите обвини чип магната Джао
Коментари Харесай

Китайският регулатор обвинява чип магната Джао Вейгуо в корупция

Китайският орган за битка с измамите упрекна чип магната Джао Вейгуо в корупция , в последния знак за проблеми, пред които е изправена полупроводниковата промишленост в страната, предава „ BBC “.

Джао е някогашен ръководител на производителя на компютърни чипове Tsinghua Unigroup . Ключови играчи в бранша бяха разследвани за корупция предходната година, откакто държавното управление наля милиарди долари в планове, които закъсаха или се провалиха.

Джао и Tsinghua Unigroup не дадоха отговор на настояванията на „ BBC “ за коментар. В изказване Централната комисия за ревизия на дисциплината твърди, че Джао „ е приел държавната компания, която ръководи, като свое персонално притежание “.

Регулаторът прецизира, че той е давал печеливши бизнеси на свои родственици и другари и е купувал артикули и услуги от компании, ръководени от негови сътрудници, на „ цени, доста по-високи от пазарните “ . В мнението на регулатора се прибавя, че казусът на Джао е предаден на прокурорите, които ще издигнат обвинявания против него.

Tsinghua Unigroup в миналото е бил филиал на влиятелния университет Tsinghua, посещаван от президента Си Дзинпин . През последното десетилетие подкрепяната от страната компания направи серия от придобивания и се трансформира в един от водещите производители на чипове в Китай. Въпреки това, тя натрупва задължения под управлението на Джао и просрочва няколко заплащания по облигации през 2020 година

Компанията приключи 20-месечно преструктуриране през юли предходната година. Това я сложи под контрола на консорциум, управителен от две подкрепяни от страната компании за рисков капитал. По това време Джао се отдръпна като ръководител на Tsinghua Unigroup.

Китайските медии оповестиха, че той е бил отведен от вкъщи си от управляващите за следствие. Няколко други водещи фигури в китайската полупроводникова промишленост също са били разследвани.

Полупроводниците , които зареждат всичко – от мобилни телефони до военно съоръжение, са в центъра на горчив спор сред Съединени американски щати и Китай. През октомври Вашингтон разгласи, че ще изисква лицензи за компании, които изнасят чипове за Китай , употребявайки американски принадлежности или програмен продукт, без значение къде по света са създадени.

По-рано този месец Нидерландия съобщи, че също по този начин възнамерява да наложи ограничавания върху износа на своите „ най-модерни “ технологии за микрочипове, с цел да отбрани националната сигурност.

Китай влага милиарди долари през последните години, с цел да построи вътрешния си потенциал за произвеждане на чипове . През 2019 година страната сътвори нов народен фонд за полупроводници на стойност 29 милиарда $ (23,7 милиарда паунда), с цел да понижи зависимостта си от Запада.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР