Китайският морски гигант Cosco започва диалог с правителството на Гърция

...
Китайският морски гигант Cosco започва диалог с правителството на Гърция
Коментари Харесай

Съседка на Бъглария изгражда най-голямото търговско пристанище в Европа

Китайският морски колос Cosco стартира разговор с държавното управление на Гърция по отношение на изискванията по генералния проект за инвестицията в пристанище Пирея. Атина и Пекин желаят пристанището да стане най-голямото комерсиално такова на Стария континент и хъб в бързо разрастващата се търговия сред Азия и Европа.

Споразумението сред двете страни включва 16 търговски покупко-продажби. Преговорите по тях плануват разширение на пакета от 600 милиона евро до 900 милиона евро, написа гръцкото издание Kathimerini и организация Reuters. Според последните диалози сред водачите на Китай и Гърция обект на договаряния ще бъде и построяването на нов, четвърти контейнерен терминал.

Срещите на премиера на южната ни съседка Кириакос Мицотакис и китайския президент Си Дзинпин в Шанхай предходната седмица и в Атина този понеделник също демонстрираха, че всички лицензирани планове в генералния проект на Cosco ще стартират неотложно. Предвидено е първо да се разшири круизния терминал на пристанището, както и да се построи нов пътнически терминал, за който към този момент има финализирана концесия.

От срещите стана ясно, че двете страни не се майтапят и целят да създадат Пирея най-голямото тъговско пристанище на целия континент. След като Си сподели в изявление за гръцкото издание, че пристанището на Пирей е " главата на дракона ", той и Мицотакис посетиха инсталациите на Cosco в Пирея.

Няколко часа по-рано в Атина министърът на корабоплаването Янис Плакиотакис и ръководителят на китайската морска компания Сю Лирон подписаха съглашение, което акцентира волята на двете страни да преодолеят дружно всички трудности пред проекта, тъй че планът " Пирея " да бъде изпълнен. Проектът освен е главен за гърците, само че и за китайската компания.

В същото време заместник-председателят на Европейската капиталова банка Андрю Макдауъл, шефът на дъщерното сдружение на Cosco - Piraeus Port Authority, Танасис Лиагос и ръководителят на Китайската банка за инпорт и износ Су Сиаолиан подписаха друго съглашение във връзка с финансирането от капиталовия проект на Cosco. Планът планува начална инвестиция в размер на 100 милиона евро плюс още 40 милиона евро на по-късен стадий.

Седмица по-рано Мицотакис откри полемиката в Шанхай по отношение на компенсационните ограничения на Cosco за локалното население в Пирея и другите общини до пристанището, с цел да отстрани запаси и възражения и да подсигурява, че построяването на четвъртия контейнерен терминал за 300 милиона евро се утвърждава необятно. Новият терминал би трябвало да увеличи потенциала на пристанището от обработваеми годишно 7 милиона контейнери на 10 милиона контейнери до 2021 година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР