Китайският министър на търговията Уан Уънтао се срещна с главни

...
Китайският министър на търговията Уан Уънтао се срещна с главни
Коментари Харесай

Китайският министър на търговията увери глобалния бизнес, че страната ще разшири отварянето си и ще насърчава притока на инвестиции

Китайският министър на търговията Уан Уънтао се срещна с основни изпълнителни шефове на световни корпорации, в това число ръководителите на „ Епъл “ (Apple) Тим Кук, на „ Куалком “ (Qualcomm) Кристиано Амон и на „ Виза “ (Visa) Райън Макинърни, наблягайки пред уговорката на Пекин да разшири отварянето си на високо равнище в опит да подтиква притока на задгранични вложения и да дават повече благоприятни условия за развиване на световния бизнес в страната.

Представители на международния бизнес са в Пекин за присъединяване в годишното издание на Китайския конгрес за развиване, проведен от Центъра за проучване на развиването към Държавния съвет. По време на него ще бъдат разисквани значими тематики, свързани с икономическото развиване на Китай, Азия и света. 

Настоящият конгрес се организира на фона на скептицизма на Запад за положението и вероятностите пред китайската стопанска система, усилван от все по-сложната световна икономическа и геополитическа обстановка. Честите визити на високопоставени представители на международни корпорации през последните месеци в Китай обаче отразяват тяхната убеденост във опциите и доверието в капиталовите вероятности на страната.   

По време на срещата на Уан Уънтао с Кристиано Амон в събота, двамата обмениха отзиви по отношение на търговско-икономическите връзки сред Пекин и Вашингтон и развиването на „ Куалком “ в Китай, съгласно информация на уеб страницата на Министерството на търговията. Според нея, Уан е подчертал, че китайското държавно управление е ангажирано с по-нататъшни ограничения за възстановяване на бизнес средата и обслужване на вложенията и интервенциите на задграничните компании.

„ Китай форсира развиването на водени от нововъведения нови качествени индустриални сили и има необятни вероятности във високотехнологични области като изкуствен интелект и облачни калкулации, което значи огромни благоприятни условия за компании от целия свят, в това число „ Куалком “, се цитират в информацията думите на комерсиалния министър.

Високотехнологичната промишленост изисква тясно съдействие сред всички страни и „ Куалком “ чака държавните управления на Съединени американски щати и Китай да основат постоянна, предвидима и постоянна бизнес среда за компании от двете страни, е показал Кристиано Амон, отбелязвайки, че „ Куалком “ ще продължи да реализира съдействие за нововъведения с своите китайски сътрудници.

Ден по-рано – в петък – Уан Уънтао имаше среща с основният изпълнителен шеф на „ Епъл “ Тим Кук, който го е уверил, че Китай е значим пазар и основен сътрудник по веригата за доставки за американската компания заради своите богати запаси за гении и мощна жизнеспособност на нововъведенията. „ Епъл “ остава ангажирана с дълготрайното развиване в Китай и ще продължи да усилва вложенията във веригата за доставки, научноизследователската и развойната активност и продажбите в страната “, е подчертал Кук.

„ Ако задграничните предприятия пропуснат опциите на големия китайски пазар, като не основат бизнес или не усилят вложенията, те ще съжаляват рано или късно “, разяснява пред изданието Global Times Уей Дзиенгуо, някогашен китайски заместник-министър на търговията и сегашна заместник-директор на Китайския център за интернационален стопански продан. „ Китай има забележителни преимущества в привличането на задгранични вложения, най-завършените индустриални вериги в света и затова индустриалните разноски са ниски “, прибавя той.

„ Китай е една от страните, чиято политическа и икономическа среда е постоянна и чиято стопанска система е устойчива. В резултат на това малко страни биха могли да обезпечат по-голям пазар от Китай “, счита и сподели Ли Юн от Китайската асоциация за интернационална търговия.

За да придвижи отварянето на високо равнище и засилва напъните за привличане и потребление на задгранични вложения, на 19 март държавното управление показа проект за деяние от 24 ограничения, ориентирани към разширение на достъпа до пазара, повишение привлекателността за задгранични вложения, равни условия, улеснение на потока от иновационни фактори и по-добро привеждане в сходство на националните стопански и търговски правила с интернационалните.

„ В процеса на реализация на тактиката „ Инвестирай в Китай “, страната ще форсира институционалното отваряне и промени, с цел да се резервира като известна дестинация за задгранични капитали “, показва Уей Дзиенгуо, отбелязвайки, че се чакат повече ограничения и политики в това отношение, като проектът за деяние дава добър образец.

Чуждестранният бизнес остава като цяло оптимистично надъхан във връзка с вероятностите на китайския пазар. През 2023 година броят на новосъздадените компании с непознати капитали доближи 53 766, което е с 39,7% повече на годишна база, демонстрират публични данни.

Напоследък редица предприятия, в това число от Съединени американски щати, интензивно влагат в Китай. Например, „ Епъл “ отвори нов магазин в центъра на Шанхай и също по този начин разгласи проекти за разкриване на нов център за научноизследователска и развойна активност в Шънджън и надграждане на съществуващия в Шанхай, с цел да поддържа производството на артикули, отговарящи на пазарното търсене.

„ Наистина някои западни компании бяха принудени да се отдръпват от китайския пазар заради политически напън, оказван от Съединени американски щати, само че в последна сметка това ще се окаже безразсъдно “, споделя Ли Юн, отбелязвайки, че облагите им ще намалеят без големия пазар.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед514681Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед145428Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед26350Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед21142Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед28276Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед514681Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед166014Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед145428Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед132840Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед129870 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР