Китайският министър на отбраната Ли Шанфу неочаквано отмени среща с

...
Китайският министър на отбраната Ли Шанфу неочаквано отмени среща с
Коментари Харесай

Къде е китайският министър на отбраната?

Китайският министър на защитата Ли Шанфу ненадейно анулира среща с виетнамски висши военни предходната седмица , споделиха трима чиновници, които са директно осведомени с въпроса, на фона на въпроси по отношение на неговото дълго неявяване от общественото пространство , траяло повече от две седмици, предава Ройтерс.

65-годишният Ли трябваше да участва на годишна среща за съдействие в региона на защитата, проведена от Виетнам на границата с Китай на 7-8 септември, само че срещата беше отсрочена, откакто Пекин сподели на Ханой дни преди събитието, че министърът има " здравословни проблеми, " споделиха двама виетнамски чиновници.

Внезапното отсрочване на срещата и аргументите, посочени от Китай, се оповестяват от Ройтерс за първи път.

Информационната работа на Държавния съвет на Китай, както и министерствата на защитата и външните работи не дадоха отговор незабавно на искане за коментар по отношение на събитието във Виетнам. Виетнамското посолство в Пекин не бе открито незабавно за коментар в четвъртък вечерта.

Внезапното анулиране на пътуването на Ли следва след и на фона на промяна на управлението на елитните ракетни сили на Народната освободителна войска през последните месеци, ходове, които повдигнаха въпроси по отношение на вземането на решения от китайското управление.

Бързото нанагорнище на Цин в редиците на Комунистическата партия частично се дължи на близостта му с президента Си Дзинпин, което прави отстраняването му след единствено седем месеца работа още по-неочаквано. Китайските управляващи в началото споделиха, че отсъствието на Цин от общественото пространство се дължи на здравословни аргументи.

Министърът на защитата Ли Шанфу беше назначен на поста си през март . Той е следен от близко от дипломати и други наблюдаващи, защото, сходно на Цин, той също е един от петимата държавни съветници на Китай, позиция в кабинета, която има по-висок сан от елементарен министър.

Официален представител на Съединени американски щати, поискал анонимност, сподели, че Вашингтон е знаел за анулираните срещи на Ли с виетнамците. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, където двете страни подписаха историческо надграждане на партньорството си .

Продължителното неявяване на Ли от общественото пространство провокира някои мнения. Посланикът на Съединени американски щати в Япония Рам Емануел разгласява в X, до неотдавна " Туитър ", на 8 септември: " Първо изчезна министърът на външните работи Цин Ган, по-късно изчезнаха командирите на ракетните сили, а в този момент министърът на защитата Ли Шанфу не е виждан обществено от две седмици . Кой ще завоюва тази конкуренция за оставане без работа? Китайската юноша или кабинетът на Си? "

Попитана за обявата на Емануел тази седмица, представител на китайското външно министерство сподели пред кореспонденти, че " не е наясно със обстановката ".

Ли беше забелязан за финален път в Пекин на 29 август да изнася тирада на конгрес за сигурност с африкански народи. Преди това той организира срещи на високо равнище по време на

Министърът на защитата на Китай дава отговор основно за отбранителната дипломация и не командва бойни сили. Той има по принцип по-малко обществени изяви от външния министър, който постоянно се появява в държавните медии.

" Изчезването на Ли, толкоз скоро след Цин, приказва за това какъв брой мистериозна може да бъде политиката на китайския хайлайф за външния свят ", сподели Алфред Ву, доцент в Училището по обществена политика Лий Куан Ю в Сингапур.

" Китай под ръководството на Си просто не изпитва потребност да се изяснява на света.

Ли беше глобен от Съединени американски щати през 2018 година за закупуване на оръжия от най-големия експортьор на оръжия в Русия, " Рособоронекспорт ".

Китайски чиновници неведнъж са казвали, че желаят тези наказания да бъдат анулирани, с цел да се улеснят по-добрите полемики сред военните на двете страни. Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин се опита да беседва с Ли по време на конференция по защитата в Сингапур през юни, само че

През 2016 година Ли беше назначен за заместник-командващ на тогавашните нови военни сили за стратегическа поддръжка - първокласен орган, претрупан със задачата да форсира развиването на качествата за галактическа и кибервойна. След това той оглави звеното за доставки на военните от 2017 година, до момента в който стане министър на защитата.
 Защо Китай и Съединени американски щати не се договориха да възстановят военните контакти?
Защо Китай и Съединени американски щати не се договориха да възстановят военните контакти?

Съединени американски щати и Китай организират договаряния на най-високо равнище, само че съперничеството им остава необуздано
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР