Китайският министър на отбраната Ли Шанфу не се е появявал

...
Китайският министър на отбраната Ли Шанфу не се е появявал
Коментари Харесай

Китайският министър на отбраната – отстранен и разследван за корупция?

Китайският министър на защитата Ли Шанфу не се е появявал обществено в продължение на две седмици, тъй като е отхвърлен от служба и против него се води следствие. Това оповестява „ Файненшъл таймс “, като се базира на трима американски чиновници и двама души, осведомени от американското разузнаване.

Изданието показва, че този ход е натурален и идва два месеца след оставката на двама висши генерали от ракетните сили на Народноосвободителната войска, които управляват арсенала от ракети с огромен обхват и нуклеарни оръжия, както и след изгубването на китайския външен министър Цин Ган през юли.

По-рано „ Ройтерс “ цитира виетнамски публични лица, съгласно които Ли Шанфу ненадейно е отменил среща предходната седмица заради „ проблеми със здравословното положение “. Китайското външно министерство изясни отсъствието му от публични по същия метод. През 2018 година Съединени американски щати постановиха наказания против Ли Шанфу по отношение на покупките на съветски оръжия от страна на Китай, когато той беше началник на Главния отдел за закупуване и развиване на въоръженията.

„ Първо изчезва външният министър Цин Ган, по-късно изчезват ракетните командири, а в този момент и министърът на защитата Ли Шанфу не се е появявал обществено от две седмици ", написа посланикът.

Денис Уайлдър, някогашен специалист на Централно разузнавателно управление на САЩ, показва, че в случай че министърът на защитата бъде разследван по дело за корупция, ще се окаже, че казусът, с който президентът Си Дзинпин се бори от години, в действителност е постоянно срещано събитие в системата на Китай. Според специалиста отделът по въоръжението, именуван преди този момент общ отдел по въоръжението, има дълга история на „ чудовищна корупция “.

Последното огромно разбъркване в управлението на Китай се състоя през юли. Тогава външният министър Цин Ган беше сменен от някогашния началник на отдела Ван Йи. Не е известно какво се е случило с Цин Ган.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР