Китайският лидер Си Дзинпин призова за търпение, докато комунистическата партия се опитва да обърне икономическия спад

...
Китайският лидер Си Дзинпин призова за търпение в реч, разпространена,
Коментари Харесай

Китайският лидер Си Дзинпин призова за търпение в реч, разпространена, докато управляващата комунистическа партия се опитва да обърне задълбочаващ се икономически спад и каза, че стремежът на Запада към материално богатство е довел до „духовна бедност“.

От JOE McDONALD AP Business Writer 17 август 2023 г., 12:59 ч. Китай да „изгради социалистическа идеология със силно сближаване“ и да се съсредоточи върху дълго -срочни цели за подобряване на образованието, здравеопазването и доставките на храна за 1,4 милиарда души в Китай, вместо само преследване на краткосрочно материално богатство.

Откакто пое властта през 2012 г., Си призова за възстановяване на ролята на управляващата партия като икономически и социален лидер и затегна контрола върху бизнеса и обществото, откакто пое властта през 2012 г. Някои промени идват с нарастваща цена, тъй като успешните китайски компании са притиснати да отклоняват пари в политически инициативи, включително процесорни чипове развитие. Партията затегна контрола върху технологичните индустрии, като започна мерки за защита на данните и антимонополни репресии, които заличиха милиарди долари от стойността им на фондовия пазар.

„Трябва да запазим историческо търпение и настояваме за постигане на стабилен напредък стъпка по стъпка“, каза Си в речта. Qiushi каза, че е доставен през февруари в югозападния град Чунцин. Обичайно е списание Qiushi да публикува речи месеци след изнасянето им.

Икономическият растеж се свлече до 0,8% през трите месеца, завършващи през юни, в сравнение с предходния месец, спад от 2,2% през януари-март. Това е еквивалентно на 3,2% годишен процент, който би бил сред най-слабите в Китай от десетилетия.

Проучване през юни установи, че безработицата сред градските работници на възраст от 16 до 24 години е скочила до рекордните 21,3%. Статистическото бюро каза тази седмица, че ще задържи актуализации, докато прецизира измерванията си.

Правителството също така разшири правилата за борба с шпионирането и затегна контрола върху информацията, оставяйки чуждестранните и частни компании не са сигурни какви дейности могат да бъдат разрешени.

Си подчерта „общ просперитет“, партиен лозунг от 50-те години на миналия век, който той възроди. Той призова за намаляване на зеещата разлика в богатството на Китай между малък елит и бедното мнозинство и за „регулиране на здравословното развитие на капитала“, но не обяви нови инициативи.

„Общо просперитет за всички хора“ е „съществена характеристика на модернизацията в китайски стил и я отличава от модернизацията на Запада“, каза Си.

Модернизацията в западен стил „преследва максималното на капиталовите интереси, вместо да обслужват интересите на огромното мнозинство от хората“, каза Си.

„Днес западните страни са все повече в беда“, каза Си. „Те не могат да обуздаят алчната природа на капитала и не могат да разрешат хронични заболявания като материализъм и духовна бедност.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР