Китайският лидер Си Дзинпин пристигна в Москва за дългоочакваната среща

...
Китайският лидер Си Дзинпин пристигна в Москва за дългоочакваната среща
Коментари Харесай

Статията на Си: Тенденциите за многополярност в международните отношения са необратими

Китайският водач Си Дзинпин дойде в Москва за дълго чаканата среща с Владимир Путин. Западните специалисти поясняват събитието като поддръжка за съветския президент, откакто Международният углавен съд в Хага го упрекна във военни закононарушения в Украйна и страните, подписали Римския статут, би трябвало да го арестуват, в случай че стъпи на тяхна територия. Сред тях обаче не са нито Русия, нито Китай, нито Съединени американски щати.

Си ще бъде в Москва от през днешния ден до сряда. Часове преди визитата водачите на Китай и Русия излязоха със публикации, в които показват другарски отношение и пазят многополюсния модел в света.

Статията на Путин може да прочетете

Ето пълния текст от Си Дзинпин:

По покана на президента Владимир Путин скоро ще направя държавно посещаване в Руската федерация. Русия беше първата страна, която посетих, откакто бях определен за президент преди 10 години . През последното десетилетие направих осем визити в Русия. Всеки път идвах с огромни упования и се връщах с ползотворни резултати , отваряйки нова глава за китайско-руските връзки дружно с президента Путин.

Китай и Русия са най-големият комшия на другия и изчерпателен стратегически сътрудник за съгласуваност. Ние сме по едно и също време огромни страни в света и непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. И двете страни поддържат самостоятелна външна политика и виждат нашите връзки като висок приоритет в нашата дипломация.

Има ясна историческа логичност и мощна вътрешна движеща мощ за растежа на китайско-руските връзки. През последните 10 години изминахме дълъг път в нашето широкообхватно съдействие и направихме обилни крачки в новата епоха.

Взаимодействията на високо равнище изиграха основна стратегическа роля в ръководенето на връзките сред Китай и Русия. Създадохме цялостен набор от механизми за взаимоотношение на високо равнище и многостранно съдействие, които обезпечават значими систематични и институционални гаранции за растежа на двустранните връзки. През годините поддържах близки работни връзки с президента Путин . Срещали сме се 40 пъти на двустранни и интернационалните мотиви. Заедно начертахме проекта за двустранните връзки и съдействието в разнообразни области и имахме навременна връзка по значими интернационалните и районни въпроси от съвместен интерес, осигурявайки твърдо управление за устойчивия, постоянен и постоянен напредък на китайско-руските връзки.

 Статията на Путин: Архитектурата на интернационалната сигурност се унищожава Виж още

Нашите две страни циментираха политическо взаимно доверие и насърчиха нов модел на връзки сред огромните страни. Водени от визия за трайно другарство и печелившо съдействие, Китай и Русия се ангажират да не основават борба и да не се насочват към трета страна в развиването на взаимните връзки . Ние твърдо се поддържаме взаимно в следването на път на развиване, съгласуван с нашите национални действителности, и се поддържаме взаимно в развиването и подмладяването. Двустранните връзки станаха по-зрели и устойчиви. Пътят е изпълнен с нова динамичност и жизнеспособност, давайки превъзходен образец за създаване на нов модел на връзки сред огромните страни, включващ взаимно доверие, спокойно общуване и печелившо съдействие.

Нашите две страни сътвориха всестранна и многостепенна рамка за съдействие. Благодарение на взаимните старания търговията сред Китай и Русия надвиши 190 милиарда щатски $ предходната година, което е растеж от 116 % по отношение на преди 10 години. Китай е най-големият търговски сътрудник на Русия към този момент 13 години . Виждаме непрекъснато нарастване на нашите двупосочни вложения. Нашето съдействие по огромни планове в области като енергетиката, авиацията, космоса и свързаността напредва устойчиво. Нашето съдействие в региона на научните и софтуерни нововъведения, трансграничната електронна търговия и други нововъзникващи области демонстрира мощен подтик. Нашето съдействие на поднационално равнище също процъфтява. Всичко това донесе осезаеми изгоди както за китайския, по този начин и за съветския народ и обезпечи непрестанна движеща мощ за съответното ни развиване и подмладяване.

Нашите две страни действаха съгласно визията за трайно другарство и непрекъснато укрепваха обичайното ни другарство. По мотив отбелязването на 20-ата годишнина от Китайско-руския контракт за добросъседство и приятелско съдействие президентът Путин и аз обявихме разширението на контракта и добавихме нови измерения към него. Нашите две страни минаха през осем " тематични години " на национално равнище и продължиха да пишат нови глави за китайско-руското другарство и съдействие. Нашите два народа се поддържат един различен в битката с Коронавирус, което за следващ път потвърждава, че " другар в потребност се познава ".

Нашите две страни имаха тясна съгласуваност на интернационалната сцена и извършиха нашите отговорности като огромни страни. Китай и Русия са твърдо решени да защитят центрираната в Организация на обединените нации интернационална система, интернационалния ред, подсилен от интернационалното право, и главните правила на интернационалните връзки, учредени на задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации . Останахме в тясна връзка и съгласуваност в Организация на обединените нации, Шанхайската организация за съдействие, БРИКС, Г-20 и други многостранни механизми и работихме дружно за многополюсен свят и по-голяма народна власт в интернационалните връзки. Бяхме дейни в практикуването на същински мултилатерализъм, насърчавайки общите полезности на човечеството и защитавайки построяването на нов вид интернационалните връзки и общественост със споделено бъдеще за човечеството.

Поглеждайки обратно към невероятния път на китайско-руските връзки през последните 70 и повече години, ние сме безапелационни, че връзките ни не са достигнали елементарно досега, в който са през днешния ден, и че нашето другарство пораства устойчиво и би трябвало да бъде ценено от всички нас. Китай и Русия откриха верния път на взаимоотношение сред страните. Това е от значително значение, с цел да могат връзките да устоят тестването на изменящите се интернационалните условия, урок, доказан както от историята, по този начин и от действителността.

Предстоящото ми посещаване в Русия ще бъде пътешестване на другарство, съдействие и мир. Очаквам с неспокойствие да работим с президента Путин за взаимно приемане на нова визия, нов проект и нови ограничения за напредък на китайско-руското изцяло стратегическо партньорство на съгласуваност през идните години.

За тази цел нашите две страни би трябвало да подобрят координацията и планирането. Когато се фокусираме върху нашата съответна идея за развиване и подмладяване, ние би трябвало да бъдем изобретателни в нашето мислене, да сътворяваме нови благоприятни условия и да инжектираме нов подтик. Важно е да увеличим взаимното доверие и да разкрием капацитета на двустранното съдействие, с цел да поддържаме връзките сред Китай и Русия на високо равнище.

Нашите две страни би трябвало да покачат както качеството, по този начин и количеството на капиталовото и икономическото съдействие и да засилят координацията на политиките, с цел да основат удобни условия за висококачествено развиване на нашето капиталово съдействие. Трябва да засилим двупосочната търговия, да насърчим по-голямото доближаване на ползите и областите на съдействие и да насърчим допълващото се и синхронизирано развиване на обичайна търговия и нововъзникващите области на съдействие. Трябва да поставим непрекъснати старания за синергизиране на самодейността " Един пояс, веднъж " и Евразийския стопански съюз , тъй че да осигурим повече институционална поддръжка за двустранното и районното съдействие.

Нашите две страни би трябвало да засилят обмена сред хората и културния продан и да обезпечат триумфа на дългогодишния Китайско-руски състезателен продан . Трябва да използваме добре механизмите за поднационално съдействие, с цел да улесним повече взаимоотношения сред побратимени провинции/щати и градове. Трябва да насърчаваме обмена на личен състав и да настояваме за обновяване на съдействието в туризма. Трябва да осигурим по-добри летни лагери, взаимно ръководени учебни заведения и други стратегии, с цел да засилим непрестанно взаимното съгласие и другарството сред нашите нации, изключително сред младежите.

Светът през днешния ден минава през дълбоки промени, невиждани от век . Историческата наклонност на мир, развиване и печелившо съдействие е неудържима. Преобладаващите трендове на международна многополярност, икономическа глобализация и по-голяма либералност в интернационалните връзки са необратими . От друга страна, нашият свят е изправен пред комплицирани и преплетени обичайни и нетрадиционни провокации пред сигурността, нездравословни актове на надмощие, владичество и тормоз и дълго и трудно световно икономическо възобновяване. Страните по света са надълбоко загрижени и нетърпеливи да намерят взаимен излаз от рецесията.

През март 2013 година, когато приказвах в Московския държавен институт за интернационалните връзки, означих, че страните са свързани и подвластни една от друга на невиждано до момента равнище и че човечеството, живеещо в едно и също световно село, от ден на ден се обрисува като общественост със споделено бъдеще, в която ползите на всички са тясно преплетени. Оттогава по разнообразни мотиви съм предложил самодейността " Един пояс, веднъж ", самодейността за световно развиване, самодейността за световна сигурност и самодейността за световна цивилизация. Всичко това обогати нашата визия за общественост със споделено бъдеще за човечеството и обезпечи на практика пътища към него. Те са част от отговора на Китай на измененията в света, на нашето време и на историческата траектория.

През тези 10 години общите полезности на човечеството - мир, развиване, правдивост, правдивост, народна власт и независимост - пуснаха по-дълбоки корени в сърцата на хората. Един отворен, приобщаващ, чист и хубав свят с дълготраен мир, универсална сигурност и общ разцвет се трансформира в споделен блян на от ден на ден и повече страни. Международната общественост е признала, че никоя страна не е по-висша от другите, нито един модел на ръководство не е повсеместен и нито една страна не би трябвало да диктува интернационалния ред. Общият интерес на цялото човечество е свят, който е единен и кротичък, а не разграничен и променлив.

От предходната година се следи цялостна ескалация на украинската криз а. Китай от самото начало е поддържал справедлива и безпристрастна позиция, учредена на заслугите на казуса, и интензивно е насърчавал мирните договаряния. Изложих няколко оферти, т.е. съблюдаване на задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации, ценене на законните опасения за сигурността на всички страни, поддръжка на всички старания, водещи до спокойно разрешаване на рецесията , и гарантиране на стабилността на световната индустрия и доставки вериги. Те се трансфораха в съществени правила на Китай за справяне с украинската рецесия.

Неотдавна публикувахме позицията на Китай по отношение на политическото споразумяване на украинската рецесия , която взема поради законните опасения на всички страни и отразява най-широкото общо схващане на интернационалната общественост за рецесията. Беше градивен за намаляване на последствията от рецесията и улеснение на политическото й разрешаване. Няма просто решение на комплициран проблем . Вярваме, че до момента в който всички страни възприемат визията за обща, всеобхватна, взаимна и устойчива сигурност и преследват равносилен, разумен и насочен към резултатите разговор и съвещания, те ще намерят рационален метод за разрешаване на рецесията, както и за необятен път към свят на дълготраен мир и обща сигурност.

За да ръководи добре международните каузи, човек би трябвало на първо място да ръководи добре личните си каузи . Китайският народ, под управлението на Комунистическата партия на Китай, се стреми в единение да напредне в подмладяването на китайската нация на всички фронтове посредством китайския път към рационализация. Китайската рационализация се характеризира със следните характерности: това е рационализация на голямо население, рационализация на общия разцвет за всички, рационализация на материалния и културно-етичен прогрес, рационализация на хармонията сред човечеството и природата и рационализация на мирния развиване. Тези отличителни китайски черти са кристализацията на нашите практики и проучвания през годините и отразяват дълбокото ни схващане на интернационалния опит. Върви напред, ние праволинейно ще напредваме в идеята на китайската рационализация, ще се стремим да осъществяваме висококачествено развиване и ще разтеглим отварянето на висок стандарт. Вярвам, че това ще донесе нови благоприятни условия за развиване на Русия и всички страни по света.

Както всяка нова година стартира с пролетта, по този начин и всеки триумф стартира с дейности. Имаме всички учредения да чакаме, че Китай и Русия, като спътници по пътя на развиването и подмладяването, ще създадат нов и по-голям принос за човешкия прогрес .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР