Китайският лидер Си Дзинпин планира да разговаря с украинския президент

...
Китайският лидер Си Дзинпин планира да разговаря с украинския президент
Коментари Харесай

След срещата с Путин Си Дзинпин ще разговаря и със Зеленски

Китайският водач Си Дзинпин възнамерява да беседва с украинския президент Володимир Зеленски за първи път от началото на войната в Украйна, оповестява " Уол стрийт джърнъл ".

Вероятно това ще се случи след посещението му в Москва идната седмица, където ще се срещне с съветския президент Владимир Путин.

Срещите с господата Путин и Зеленски, последната от които се чака да се организира виртуално, отразяват усилията на Пекин да играе по-активна роля в посредничеството за преустановяване на войната в Украйна, обявиха източници, осведомени с въпроса.

Те допълниха, че Си Дзинпин обмисля да посети други и европейски страни като част от пътуването си до Русия, макар че цялостният му маршрут към момента не е доказан.

Личен диалог със Зеленски - ако подобен се състои, би отбелязал забележителна стъпка в напъните на Пекин да извършва ролят на миротворец в Украйна, на които досега се гледаше скептично в Европа. Това също ще укрепи престижа на Пекин като световен медиатор, откакто предходната седмица улесни изненадващия дипломатически пробив сред Саудитска Арабия и Иран.

По-рано през днешния ден стана ясно, че визитата на китайския водач в Москва може да се случи още идната седмица.

Това ще бъде първото посещаване зад граница за Си Дзинпин, след като той си обезпечи невиждан трети мандат като държавен глава на Китай. Визитата му в Москва идва в миг, когато 69-годишният водач се стреми да укрепи статута си на международен общественик и да се оправи с ескалиращата конкуренция със Съединени американски щати и техните съдружници.

През февруари Китай разгласява така наречен " кротичък проект "  с концепциите си за споразумяване на войната.

В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предизвести, че в спора не би трябвало да се употребяват нуклеарни оръжия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР