Китайският лидер Си Дзинпин e призовал висшите си служители по

...
Китайският лидер Си Дзинпин e призовал висшите си служители по
Коментари Харесай

Най-лошият сценарий и бурно море. За какво се готвят китайските служби?

Китайският водач Си Дзинпин e призовал висшите си чиновници по националната сигурност да мислят за " най-лошия сюжет " и да се приготвят за " бурно море ", защото ръководещата комунистическа партия ускорява напъните си да противодейства на всички хипотетични вътрешни и външни закани.

" Сложността и компликацията на проблемите на националната сигурност, с които се сблъскваме в този момент, доста набъбнаха ", декларира Си във вторник по време на съвещание на партийната Комисия за национална сигурност, оповестява държавната осведомителна организация „ Синхуа “. " Трябва да обмисляме най-лошия сюжет и да се подготвим да преминем през огромните тествания на мощните насрещни ветрове и огромните талази, даже на рисковите, бурни морета ".

Тези указания на Си, най-могъщият китайски водач от десетилетия насам, показва CNN, идват в миг, когато Пекин е изправен пред голям брой провокации - от изпитващата усложнения стопанска система до все по-враждебната съгласно него интернационална среда.

Пред лицето на това, което назовава " комплицирана и тежка " обстановка, Си декларира, че Китай би трябвало да форсира модернизацията на своята система за национална сигурност и качества за отбрана, като се концентрира върху повишението на своята успеваемост в " действителни бойни дейности и практическото им потребление ".

Китайският водач също по този начин се обръща с апел страната да форсира построяването на система за наблюдаване на рисковете за националната сигурност и ранно предизвестие, да усъвършенства образованието в региона на националната сигурност, както и ръководството на сигурността на данните и изкуствения разсъдък.

Откакто пристигна на власт преди десетилетие, Си трансформира националната сигурност в основна парадигма, която минава всички аспекти на държавно ръководство на Китай, настояват специалисти. По думите им той е разширил понятието за национална сигурност, с цел да обхване всичко - от политиката, стопанската система, защитата, културата и екологията до киберпространството. По отношение на географския обсег тя се простира от морските дълбини и полярните райони до Космоса, минавайки през огромните данни и изкуствения разсъдък.

В рамките на концепцията на Си за " всеобхватна национална сигурност " Китай вкарва голям брой законодателни актове за да се отбрани от хипотетични закани, в това число закони за битка с тероризма, шпионажа, киберсигурността, задграничните неправителствени организации, националното разузнаване и сигурността на данните.

Неотдавна Пекин в допълнение разшири обсега на към този момент необятния закон за битка с шпионажа, като включи в него държавните секрети и разследващите данни и всички " документи, данни, материали или предмети, свързани с националната сигурност и ползи ", напомня още CNN и цитира Бил Бишъп, дълготраен наблюдаващ на Китай, който споделя:

" Всичко в Китай на Си е национална сигурност и този фокус се ускорява. Страната на сигурността побеждава даже тази на стопанската система ".

В Хонконг да вземем за пример Пекин наложи широкомащабен закон за националната сигурност, с цел да потуши несъгласието, откакто градът беше разтресен от големи митинги за демократично ръководство.

Усещането, че сигурността е заменила икономическия напредък като главен приоритет на Пекин, се ускорява от множеството скорошни обиски на задгранични организации, в това число на американската консултантска организация Bain & Company и на компанията за сложна инспекция Mintz Group, подчертават анализаторите пред медията.

Според тях тези акции са стреснали интернационалните компании в миг, когато китайското държавно управление се пробва да притегли повече задгранични вложения, с цел да съживи забавящата се стопанска система, възпрепятствана от тригодишните строги ограничавания, свързани с пандемията.

През март китайските управляващи задържаха японски чиновник на Astellas Pharma в Пекин по съмнение в шпионаж. Той е 17-ият японец, арестуван в страната от въвеждането на закона за битка с шпионажа през 2014 година

На срещата във вторник Си декларира, че Китай би трябвало интензивно да образува " сигурна външна среда ", с цел да поддържа по-добре сигурността на " отварянето " на страната и да " предизвиква дълбоката интеграция на развиването и сигурността ".

Това, разясняват специалистите, сигурно ще се трансформира в предизвикателство пред развиването на стопанска система №2 в света.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР