Китайският имотен гигант Evergrande подаде молба за защита от фалит

...
Китайският имотен гигант Evergrande подаде молба за защита от фалит
Коментари Харесай

Китайският имотен гигант Evergrande иска защита от фалит в САЩ

Китайският заможен колос Evergrande подаде молба за отбрана от банкрут в Съединени американски щати поради задълбочаващата се рецесия с недвижимите парцели в Китай. Това ще разреши на мощно задлъжнялата компания да отбрани американските си активи, до момента в който работи по многомилиардно съглашение с кредиторите си, предава BBC.

Evergrande просрочи заплащания по големите си задължения още през 2021 година, което провокира разтърсвания на международните финансови пазари.

China Evergrande Group подаде заявление за отбрана от банкрут по глава 15 в съд в Ню Йорк в четвъртък. Тя планува отбрана на американските активи на задгранична компания, до момента в който тя работи по преструктуриране на задълженията си.

Evergrande не отговори незабавно на искане за коментар от BBC.

Звеното на китайската група за недвижими парцели има повече от 1300 плана в над 280 американски града, съгласно уеб страницата му. Другите бизнес действия на групата в Съединени американски щати включват произвеждане на електрически коли и футболен клуб.

Evergrande работи за предоговаряне на споразуменията си с кредиторите, откакто просрочи заплащания на дълга си, който се прави оценка на общо над 300 милиарда $. В годините на бурна агресия компанията се трансформира в най-задлъжнелият строителен бизнесмен в света.

Акциите ѝ са спрени от търговия на борсата от предходната година.

Evergrande разкри предишния месец, че е на загуба с общо 80 милиарда $ през последните две години. Миналата седмица различен огромен китайски заможен колос, Country Garden, предизвести, че евентуално ще регистрира загуба до 7.6 милиарда $ за първите шест месеца на годината. Някои от най-големите компании на пазара на недвижими парцели в Китай също се борят да намерят пари за довеждане докрай на плановете си.

Ключът към този проблем е да се приключат незавършени планове, тъй като това най-малко ще поддържа част от финансирането “, сподели Стивън Кокрейн от компанията за стопански проучвания Moody`s Analytics.

Той добави, че доста жилища са авансово продадени, само че в случай че строителството спре, купувачите ще спрат да заплащат и това ще затрудни още повече финансовото състояние на бизнесмените.

По-рано този месец Пекин съобщи, че китайската стопанска система е изпаднала в дефлация, защото потребителските цени са се намалили през юли за първи път от повече от две години. Слабият напредък значи, че Китай не е изправен пред растящите цени, които раздрусаха доста други страни и накараха централните банкери на други места да усилят внезапно разноските по заемите.

Вносът и износът на страната също спаднаха внезапно предишния месец, защото по-слабото световно търсене заплаши вероятностите за възобновяване на втората по величина стопанска система в света. Официалните данни демонстрират, че износът е намалял с 14.5% през юли спрямо година по-рано, до момента в който вносът е понижен с 12.4%.

По-рано тази седмица Централната банка на Китай ненадейно понижи главните лихвени проценти за повторно от три месеца в опит да подтиква стопанската система.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР