Подразделението BYD купува китайския бизнес за мобилност на американската фирма Jabil за $2,2 милиарда

...
Китайският автомобилен производител BYD съобщи в понеделник, че неговият електронен
Коментари Харесай

Китайският автомобилен производител BYD съобщи в понеделник, че неговият електронен отдел е сключил сделка с базирания в САЩ производител Jabil Inc за закупуване на неговия бизнес за мобилност в Китай за 15,8 милиарда юана (2,2 милиарда долара).

Сделката ще разшири клиентската база на BYD Electronic, продуктовото портфолио и бизнеса с компоненти за смартфони, тъй като изглежда да улови потенциалния растеж на Jabil в сектора.

Jabil Circuit, която е базирана в Сингапур и произвежда печатни платки, създаде звено този месец с бизнес за производство на продукти в Чънду и Уси, което сега ще бъде продадено на китайската група.

Акциите на BYD Electronic паднаха до 9% в Хонконг в понеделник, но обърнаха загубите и се повишиха с 1,4% до обедната почивка. Листнатите в Хонконг акции на своята майка BYD се повишиха с 2,2%.

Въпреки че сега е най-известен с бизнеса си с електрически превозни средства, BYD започва с продажба на електронни компоненти. През 2007 г. BYD листва своето подразделение BE на Хонконгската фондова борса.

Основният бизнес на BE е продажба на електронни компоненти за потребителски електронни продукти като смартфони и лаптопи. Това беше един от трите ключови бизнес сегмента за BYD Electronic, който представлява повече от 70% от общите приходи през 2022 г.

„За BYD мисля, че това е напомняне, че те правят нещо повече от това да доминират в електромобилите“, каза Ту Ле, основател на Sino Auto Insights, добавяйки, че те са били по-високо във веригата за мобилни доставки и са били доставчик.

„Докато подобрява пазарния дял на продуктите на BE, придобиването ефективно ще синергизира със съществуващите продукти на BE, ще подобри цялостната конкурентоспособност и ще осигури дългосрочно устойчиво развитие“, каза BYD в разменно подаване, без да разкрива допълнителни подробности за придобиването.

В изявление на Jabil се казва, че ако сделката бъде завършена, окончателното споразумение ще й позволи да „подобри нашата ориентирана към акционерите капиталова рамка, включително постепенно обратно изкупуване на акции“, каза главният изпълнителен директор Кени Уилсън.

Сделката ще позволи на Jabil да инвестира допълнително в „електрически превозни средства, възобновяема енергия, здравеопазване, AI облачни центрове за данни и други крайни пазари“, добави Уилсън.

Jabil Circuit работи с компании в областта на здравеопазването, телекомуникациите, компютрите и съхранението, с цел да стимулира разузнаването на веригата за доставки, според уебсайта му.

BYD за първи път навлезе в автомобилната индустрия през 2003 г., когато придоби базирания в Нанкин автомобилен производител Qin Chuan, който имаше разрешение за производство на автомобили. Три години по-късно тя пусна първия си модел автомобил.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР