Китайските власти събират ДНК проби, пръстови отпечатъци и други биометрични

...
Китайските власти събират ДНК проби, пръстови отпечатъци и други биометрични
Коментари Харесай

Китайските власти събират ДНК и биометрични данни от всички уйгури

Китайските управляващи събират ДНК проби, пръстови отпечатъци и други биометрични данни от всеки гражданин на Синдзян-уйгурския самостоятелен район. За това сигнализира неправителствената организация " Хюман райтс уоч ", представена от " Гардиън ".

Държавните чиновници събират информация с биометрични идентификатори - отпечатъци от пръстите и сканирано изображение на ириса на окото, от всеки на възраст сред 12 и 65 година, с което се пробват да усилят контрола над популации с мюсюлмани район.

Според специалисти районът се е трансформирал " в открит затвор ".

В района живеят над 11 милиона уйгури - тюркска националност, обитаваща Северозападен Китай, в който постоянно поражда принуждение.

Базата данни може да бъде употребена за " наблюдаване на хора поради етноса, религията, мнението или други предпазени права като свободната тирада ", съгласно неправителствената организация.

Част от събирането на данни е осъществено при проведени от държавното управление медицински прегледи и не е ясно дали хората са наясно, че събираните от тях биометрични данни се дават на полицията.

Въпреки че инспекциите публично са доброволни, един гражданин съобщи, че локални фрагменти са поискали да се явят на прегледите.

Местен вестник предизвиква служителите " да работят крепко, с цел да ги убедят да вземат участие ".

Близо 19 милиона души са минали през прегледите през 2017 година, осведоми " Синхуа ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР