Китайските власти обявиха в сряда общо смекчаване на ограничителните мерки

...
Китайските власти обявиха в сряда общо смекчаване на ограничителните мерки
Коментари Харесай

Китай смекчи мерките срещу COVID-19 след масовите протести в страната

Китайските управляващи оповестиха в сряда общо намаляване на ограничаващите ограничения против COVID-19, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Това стана след които се организираха в цялата страна през ноември. Китай бе една от последните страни, където бяха останали в действие строги ограничавания. Те се стремяха да ползват по този начин наречената политика на „ нулев Коронавирус ” на президента Си Цзинпин.

Националната здравна комисия заяви, че инфектираните с ковид, които нямат признаци или имат единствено леки такива, към този момент имат право да се лекуват сами под карантина вкъщи.

Това е радикална смяна, откакто в продължение на три години в Китай всеки човек, дал позитивна проба за ковид, бе настаняван в карантинен център, отбелязва Франс прес.

Също по този начин ще бъде понижено като периодичност и размер всеобщото тестване за ковид.

До момента китайците трябваше да си вършат проби няколко пъти седмично, с цел да имат достъп до публични места, напомня Агенция Франс Прес.

Освен това хората към този момент няма да са длъжни да показват негативен резултат от тест за ковид, с цел да пътуват сред разнообразни провинции, и да се подлагат на проучване след идването си.

От управляващите във всички китайски райони се желае да покачат каузи на имунизираните против ковид при възрастовата категория от 60 до 79 години и да ускорят имунизационната акция измежду хората над 80 години.

Общото намаляване на рестриктивните мерки Пекин разгласи броени часове след публикуването на нови притеснителни данни за положението на китайската стопанска система. Миналия месец износът и вносът са намалели поради строгата политика на " нулев Коронавирус " и слабото търсене, показва Агенция Франс Прес.

Общественото неодобрение от строгите рестрикции докара до всеобщи митинги в няколко следващи седмици в огромните китайски градове. Хората желаеха ръководещите в Пекин да трансформират мнението си и да последват образеца на доста други страни, които анулираха рестрикциите на фона на отслабването на ковид. Някои даже желаеха оставката на президента Си Цзинпин.

Ройтерс дефинира оповестените през днешния ден намаляване на рестриктивните мерки като най-силния сигнал до момента, че Китай приготвя своето население да свикне да живее с COVID-19.

Новият ковид се появи за първи път точно в Китай в края на 2019 година В продължение на три години китайските управляващи третираха инфекциозното заболяване, породено от него като рискова болест, сходно на бубонната чума или холерата. В резултат цели квартали и даже градове бяха блокирани, а жителите им - принуждавани да си стоят вкъщи със седмици, даже при един доказан инфектиран. От предходната седмица обаче управляващите започнаха да споделят, че болестта не е толкоз рисково, а водещи специалисти започнаха да споделят, че COVID-19 не е по-смъртоносен от сезонния грип.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР