Китайските регулатори глобиха Alibaba с рекордните 18.2 млрд. юана, след

...
Коментари Харесай

Китай глоби показно Alibaba с 2.8 млрд. долара

Китайските регулатори глобиха Alibaba с рекордните 18.2 милиарда юана, откакто откриха, че групата за електронна търговия е злоупотребила с господстващото си състояние на пазара. Наказанието от 2.8 милиарда $, което е 4% от приходите на Alibaba за 2019 година, приключва антитръстовото следствие на учредената от Джак Ма компания. То е резултат от засиления надзор на Китай върху сключването на покупко-продажби и неконкурентните практики на до скоро леко контролиран софтуерен бранш, обобщава Financial Times.

Пазарният регулатор съобщи, че от 2015 година Alibaba е принуждавала търговците да продават извънредно на своите платформи за онлайн извършване на покупки Tmall и Taobao. Alibaba употребява своята " пазарна позиция, правила на платформата, данни и логаритми ", с цел да вкара награди и санкции за своята политика " изберете едно от двете ", съобщи регулаторът в събота.

През ноември китайските управляващи прекратиха първичното обществено предложение на дъщерната на Alibaba финансова компания Ant Group за 37 милиарда $. Преди това регулаторите в областта на конкуренцията в страната се концентрираха най-много върху обичайните промишлености и задгранични компании. През 2015 година тя наложи рекордна санкция от 975 млн. $ на американската компания за чипове Qualcomm, която беше равна на 8% от приходите й в Китай. По закон антитръстовите санкции в Китай могат да бъдат до 10% от приходите. Миналия ноември обаче регулаторите започнаха да изготвят първите антитръстови ограничения против онлайн платформите, трансформирали се в най-скъпите компании в Китай.
Групата за електронна търговия е осъдена за корист с господстващото си пазарно си състояние.
Пекин подреди на Alibaba да " извърши изцяло поправяне " на своята платформа и даде на компанията 15 дни да показа отчет, описващ в детайли измененията в " противозаконното си държание ". Alibaba разгласи, че " откровено е приел " наказването. " Това е значимо деяние за опазване на лоялната пазарна конкуренция и развиването на качеството на стопанските системи на интернет платформи ", настояват от компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР