Китайските регулатори глобиха Alibaba с рекордните 18.2 млрд. юана, след ...

Китай глоби показно Alibaba с 2.8 млрд. долара/>


Китайските регулатори глобиха Alibaba с рекордните 18.2 млрд. юана, след като установиха, че групата за електронна търговия е злоупотребила с господстващото си положение на пазара. Наказанието от 2.8 млрд. долара, което е 4% от приходите на Alibaba за 2019 г., завършва антитръстовото разследване на основаната от Джак Ма компания. То е резултат от засиления контрол на Китай върху сключването на сделки и неконкурентните практики на до скоро леко регулиран технологичен сектор, обобщава Financial Times.

Пазарният регулатор заяви, че от 2015 г. Alibaba е принуждавала търговците да продават изключително на своите платформи за онлайн пазаруване Tmall и Taobao. Alibaba използва своята "пазарна позиция, правила на платформата, данни и алгоритми", за да въведе награди и наказания за своята политика "изберете едно от двете", заяви регулаторът в събота.

През ноември китайските власти прекратиха първоначалното публично предлагане на дъщерната на Alibaba финансова компания Ant Group за 37 млрд. долара. Преди това регулаторите в сферата на конкуренцията в страната се фокусираха най-вече върху традиционните индустрии и чуждестранни компании. През 2015 г. тя наложи рекордна глоба от 975 млн. долара на американската компания за чипове Qualcomm, която беше равна на 8% от приходите й в Китай. По закон антитръстовите глоби в Китай могат да бъдат до 10% от приходите. Миналия ноември обаче регулаторите започнаха да изготвят първите антитръстови мерки срещу онлайн платформите, превърнали се в най-скъпите компании в Китай.
Групата за електронна търговия е наказана за злоупотреба с господстващото си пазарно си положение.
Пекин нареди на Alibaba да "извърши цялостно коригиране" на своята платформа и даде на компанията 15 дни да представи доклад, описващ подробно промените в "незаконното си поведение". Alibaba обяви, че "искрено е приел" наказанието. "Това е важно действие за запазване на лоялната пазарна конкуренция и развитието на качеството на икономиките на интернет платформи", твърдят от компанията.

Източник: capital.bg