Китайските производители на стоки, предназначени за износ, се обръщат към

...
Китайските производители на стоки, предназначени за износ, се обръщат към
Коментари Харесай

Китайските износители ще трябва да се обърнат към страната с нарастването на рисковете

Китайските производители на артикули, предопределени за експорт, се обръщат към страната и усилват локалните продажби - решение, което е считано за основно за реализиране на задачата втората най-голяма стопанска система в света да понижи зависимостта си, написа The Wall Street Journal.

През последните седмици китайският президент Си Дзинпин прикани страната да схване новия метод, който ще поддържа локалните вериги за доставки и да окуражи локалното ползване. В последна сметка той би трябвало да направи Китай по-устойчива на бъдещи геополитически и търговски проблеми, каквито са пандемията и комерсиалната война със Съединени американски щати.

Обръщането на голямата експортна машина на Китай към вътрешността на страната няма да е лесна задача, споделя търговци в Иу, град с население от 1,2 млн. души, който е съдействал за към 2% от общия експорт на Китай на стойност $2,5 трлн. през предходната година. Голяма част от продуктите, създавани там, като коледни декорации и други евтини артикули, просто не са нужни на Китай в подобен размер.
 Началото на нова епоха: Китай стартира да затваря стопанската система си
Началото на нова епоха: Китай стартира да затваря стопанската система си

Пекин желае да понижи зависимостта си от останалата част от света. И към този момент ще зависи повече от вътрешния си пазар

Макар износът на Китай да се възвръща през последните месеци, пандемията промени бизнес модела на фирмите в Иу. Хиляди задгранични купувачи са посещавали града всяка година, с цел да избират артикули. Забраните за пътешестване обаче секват потока. Повторните поръчки и интернет продажбите към този момент оказват помощ на локалния бизнес, само че търсенето понижава доста.

Основният проблем пред експортьорите в този момент обаче е различен: множеството от тях създават артикули, които китайските клиенти не желаят. Но даже и в случаите, в които това не е по този начин, смяната ще стане постепенно, защото фирмите нямат локална дистрибуторска мрежа. " Качването на един артикул в Amazon е надалеч по-лесно, в сравнение с слагането му по рафтовете на китайските магазини ", споделя Андрю Батсън, шеф в Gavekal.

Китай към момента пораства като пазар, а китайците последователно забогатяват. Така има капацитет за повече локални продажби, в случай че жителите бъдат уверени да отворят портфейлите си. Общото ползване на семействата в Китай през 2018 година възлиза на $5,4 трлн., съгласно Световната банка. Това е три пъти повече в сравнение с през 2008 година, само че въпреки всичко надалеч от изхарчените в Съединени американски щати $14,6 трлн.
 Вирус? Мита? Китайският експорт пораства неуморно
Вирус? Мита? Китайският експорт пораства неуморно

Делът на страната от международния експорт доближава близо 20% през второто тримесечие на 2020 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР