Китайските преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Европа паднаха с 40%

...
Китайските преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Европа паднаха с 40%
Коментари Харесай

Китайските преки чуждестранни инвестиции в Европа падат

Китайските директни задгранични вложения (ПЧИ) в Европа паднаха с 40% през 2018 година, достигайки най-ниското си равнище за последните четири години, а по-строгите правила на Европейския съюз евентуално ще лимитират още повече китайската активност по сливания и придобивания, сочи изследване, оповестено в сряда, осведоми Reuters.

Китай вкара надзор на капитала и стегна капиталовите правила за държавните компании в опит да спре излизането на пари от страната и да стабилизира валутата си.

В същото време политиците в Европа стават все по-притеснени, че подкрепяните от страната компании в Китай получават прекалено много достъп до основни технологии и сензитивна инфраструктура, защото Пекин все се пробва да пази личната си стопанска система.

Проучване на немски Институт за проучване на Китай - Mercator Institute for China Studies (MERICS), и Нюйоркската изследователска компания Rhodium Group (RHG) демонстрират, че китайските компании са завършили покупко-продажби с ПЧИ на стойност 17,3 милиарда евро през 2018 година Това е спад от над 50% от пика на 37 милиарда евро през 2016 година, споделят откривателите.

" Този спад е в огромна степен в сходство с по-продължаващия спад на ПЧИ в Китай в международен мащаб, наклонност, която може да се изясни с продължаващия надзор върху капитала и стягането на ликвидността в Китай, както и с възходящия регулаторен надзор в стопанските системи на приемащите страни ", съгласно изследването.

Трите най-големи стопански системи в Европа получиха най-големия дял на китайските ПЧИ през 2018 година, като Англия е преди всичко (4,2 милиарда евро), следвана от Германия (2,1 милиарда евро) и Франция (1,6 милиарда евро), демонстрира изследването.

Въпреки това, техният дял в общите китайски ПЧИ спадна до 45% през 2018 година от 71% през миналата година, защото по-малките страни като Швеция и Люксембург получиха повече пари.

Китайските ПЧИ понижават в превоза, комуналните услуги и инфраструктурата. Най-голямо нарастване се следи при финансовите услуги, опазването на здравето и биотехнологиите, потребителските артикули и услуги, както и в автомобилния бранш.

Причините

Германия предходната година намали прага за скрининг и даже блокиране на покупките на дялове в немски компании от не-европейци, за да предотврати нежеланите китайски вложения в чувствителни технологии и сериозна инфраструктура.

Берлин обмисля и основаването на държавен капиталов фонд, който би могъл да вземе присъединяване в основни локални компании, с цел да предотврати задграничните поглъщания.

Европейският съюз пък ще стартира обзор на директните задгранични вложения в 28-членния блок от април, с цел да отбрани европейската сигурност, публичния ред и стратегическите ползи.

Скринингът има за цел да даде на страните от Европейски Съюз инструмент за интервенция в случаите на директни задгранични вложения в стратегически активи, изключително в случай че се правят от следени от страната или от държавно финансирани предприятия.

" Новата рамка за скрининг на вложенията на Европейски Съюз би могла да окаже изключително въздействие върху китайските вложители ", декларират откривателите от MERICS и RHG.

Според тях 82% от китайските покупко-продажби по сливания и придобивания в Европа през 2018 година ще попаднат под най-малко един от новите критерии на новата рамка на Европейски Съюз за скрининг. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР