Китайските медии съобщават, че първата фаза на слънчевите електроцентрали от

...
Китайските медии съобщават, че първата фаза на слънчевите електроцентрали от
Коментари Харесай

Китай включи в националната си енергийна система първата слънчева електроцентрала от типа Пустинен клъстер

Китайските медии оповестяват, че първата фаза на слънчевите електроцентрали от по този начин наречения „ Пустинен клъстер “ е включена в националната разпределителна мрежа на Китай. Планира се в пустинята Гоби и в други сухи райони на страната да бъдат ситуирани до 450 GW мощности за слънчева и вятърна сила. Капацитетът на първата слънчева електроцентрала, обвързвана към мрежата, е 1 GW. Електроенергията от нея ще бъде трансферирана в централната китайска провинция Хунан посредством линии за свръхвисоко напрежение.

Проектът за пустинните електроцентрали включва извънредно дълги далекопроводи за високо напрежение. За да се понижат загубите на такива дистанции е взето решение да се усили пренасяното напрежение от 800 kV на 1 100 kV. За съпоставяне, в преносните линии за високо напрежение в Съединени американски щати се употребяват 500 kV. По-високото напрежение е съпроводено с увеличение на интензивността на електромагнитното поле по трасето и води до възникването на геомагнитни аномалии.

Това теоретично може да докара до по-чести гръмотевични стихии, промени в структурата на магнитното поле на Земята, неточности в системите за позициониране и деформиране на сателитните данни. Няма доста изясненост по този въпрос. Китай ще бъде първият, който ще тества всичко това на процедура.

Оператор на одеве въведената в употреба първа фаза на централата е China Energy Investment Corp. Очаква се слънчевият парк с потенциал 1 GW да генерира до 1800 GWh годишно, което е еквивалентно на потребностите от електрическа енергия на 1,5 млн. семейства, твърди компанията. Проектът е с обща конфигурирана мощ от 13 GW и се прави оценка на 85 милиарда йени (12,28 милиарда долара).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР