Китайските компютърни процесори, използващи оригинална технология, разработена от производителите, няма

...
Китайските компютърни процесори, използващи оригинална технология, разработена от производителите, няма
Коментари Харесай

Китайската забрана за износ на микрочипове включва и Русия

Китайските компютърни процесори, употребяващи истинска технология, създадена от производителите, няма да бъдат изнасяни за други страни, в това число Русия, оповестява бизнес всекидневникът " Комерсант ", базирайки се на източник, непосредствен до Министерството на цифровото развиване. Това може да повлияе на евентуалните проекти за подмяна на чиповете, създавани от огромни компании като Intel, с различни артикули.

Съобщеното ограничаване визира по-новите процесори, създадени от Loongson Technology, които употребяват архитектурата на набора от указания (ISA) LoongArch. ISA дефинира метода, по който процесорът обработва данните, като изисква настройки на операционната система на компютъра, който го употребява.

LoongArch беше въведена през април 2021 година с оповестената цел да направи локалната китайска компютърна промишленост по-малко подвластна от задграничните технологии. Първата серия процесори, употребяващи новата архитектура, е пусната в произвеждане по-късно през същата година.

Според вестника китайското държавно управление е забранило износа на процесори LoongArch за други страни от съображения за национална сигурност.

" Най-добрите чипсети в Китай се употребяват от военнопромишления комплекс и това е главната причина те да не са налични за задграничните пазари ", е представен източникът.

Руска промишлена група, основана за поощряване на търговията с азиатските страни, уточни, че обявената възбрана може да е по-скоро неофициална, в сравнение с експлицитна.

" Доколкото ни е известно, до момента не е имало публични изказвания по отношение на износа на процесори Loongson. В случай на отрицателен сюжет ние разполагаме с доста способи за закупуване на такива артикули, в това число посредством по-малки медиатори ", съобщи пред " Комерсант " Виталий Манкевич, началник на Руско-азиатския съюз на индустриалците и бизнесмените.

Санкциите, наложени на Русия от Съединени американски щати по отношение на рецесията в Украйна, включват ембарго върху полупроводници, в които се употребяват американски технологии. През юни министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Реймондо съобщи, че световният експорт на чипове за Русия е понижен с 90 % заради рестриктивните мерки.

Част от отговора на съветското държавно управление на комерсиалните наказания на Запада беше разрешаването на " успореден импорт " - импорт през трети страни без експлицитното единодушие на първичния продавач - на огромно многообразие от артикули - от облекла до нуклеарни реактори. Процесорите, създадени от Loongson, са предопределени за обща приложимост и се конкурират с сходни артикули, създадени от международни водачи като Intel и AMD.

Според " Комерсант " покупките на потребителска електроника, осъществени посредством схемата за успореден импорт, до момента са били задоволителни, с цел да задоволят търсенето в Русия. Някои компании обаче организираха пилотни стратегии, с цел да проучат опцията за потребление на китайски чипове вместо западни. Сред разновидностите е бил и Loongson.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР