Китайските интернет гиганти изкупуват обратно акциите си с рекордно темпо,

...
Китайските интернет гиганти изкупуват обратно акциите си с рекордно темпо,
Коментари Харесай

Китайските интернет гиганти придобиват собствени акции, за да повишат слабата стойност на фондовия пазар

Китайските интернет колоси изкупуват назад акциите си с рекордно движение, до момента в който се пробват да покачат пазарната си стойност в разгара на историческия провал на акциите във втората по величина стопанска система в света.

Alibaba Group ( BABA ) разгласи във вторник, че е изкупила назад акции на стойност 12,5 милиарда $ от пазарите в Съединени американски щати и Хонконг, което съставлява 5,1% от нейните акции в обращение, през фискалната година, завършила на 31 март. Това ще означи най-голямото назад изкупуване на акции от китайска софтуерна компания през последната година, разяснява CNN.

Само през първото тримесечие Alibaba похарчи 4,8 милиарда $ за назад изкупуване, второто най-голямо тримесечно назад изкупуване в историята. Обратното изкупуване на акции нормално провокира нарастване на цената, защото ще има по-малко налични акции на пазара. Акциите на Alibaba са изгубили повече от една четвърт от цената си през последната година.

Ходът на софтуерния колос идва в миг, когато китайските регулатори желаеха от записаните компании да изкупят назад акции, с цел да стабилизират доверието на пазара. Китайските фондови пазари претърпяха нескончаем спад след върховете си през 2021 година, като повече от 4,5 трилиона $ пазарна стойност бяха изтрити от тържищата в Шанхай, Шенжен и Хонконг.

„ Решението на Alibaba алармира за убеденост в бъдещите вероятности на компанията и показва вярата на управлението в главната стойност на акциите на Alibaba “, сподели Стивън Инес, ръководещ сътрудник на SPI Asset Management.

Но дали този ход ще даде дълготраен подтик на цената на акциите зависи от разнообразни фактори, в това число по-широките пазарни условия, настроенията на вложителите към китайските акции и способността на Alibaba да извършва дейно тактиките си за напредък, добави той.

Базираната в Ханджоу компания алармира, че ще купува повече. През февруари компанията усили проекта си за назад изкупуване на акции с още 25 милиарда $ до март 2027 година

Alibaba се причисли към редица китайски софтуерни компании, които усилиха противоположното изкупуване на акции през последната година.

Tencent е похарчила рекордните 49 милиарда хонконгски $ (6,3 милиарда долара) за назад изкупуване на акции през 2023 година, повече в сравнение с е похарчила общо през последното десетилетие, съгласно обществените регистри на компанията.

Миналия месец колосът в игрите и обществените медии даде обещание да „ най-малко удвои “ размера на противоположното изкупуване на акциите си до над 100 милиарда хонконгски $ (12,8 милиарда долара) през 2024 година

Цената на акциите на Tencent падна с 20% през последните дванадесет месеца.

Други китайски компании – в това число Meituan, Kuaishou и Xiaomi – също усилиха противоположното изкупуване на акции през последната година.

Като цяло фирмите, регистрирани в Хонконг, са похарчили 126 милиарда хонконгски $ (16,1 милиарда долара) за назад изкупуване на акции през 2023 година, най-високият връх в историята, съгласно китайския снабдител на финансови данни Choice. Само Tencent съставлява към 40% от общите назад изкупуване на акции на пазара в Хонконг.

Фирми, регистрирани в континентален Китай, изкупиха назад акции на стойност 120 милиарда юана (16,6 милиарда долара), повече от удвоявайки сумата, изразходвана през 2022 година, съгласно държавна статистика. Тези старания са част от по-широка акция на Пекин да начертае линия под изтощението на акциите.

През февруари държавното управление наля пари в акции посредством държавния капиталов фонд на страната и смени ръководителя на регулатора на скъпите бумаги в явен опит да успокои публичния яд. Усилията наподобява донесоха известно облекчение на Пекин, защото пазарите в Шанхай и Хонконг се възвърнаха с повече от 10% от последните си дъна при започване на февруари. Но те не адресират главните провокации, пред които е изправена стопанската система.

„ Инвеститорите са обезпокоени от икономическото закъснение на Китай, изключително на фона на провокации като равнища на дълга, опасности на пазара на парцели и демографски промени “, сподели Инес.

Освен това световната продажба на китайски активи, водена от геополитическо напрежение или опасения по отношение на регулаторната неустановеност, оказа спомагателен напън върху цените на китайските акции.

Въпреки че противоположното изкупуване на акции може евентуално да увеличи доверието на вложителите, като алармира за вярата на управлението в бъдещите вероятности на компанията и нейния ангажимент, тяхното влияние върху съживяването на доверието на световните вложители в китайските акции може да бъде „ лимитирано в изолираност “, сподели той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР