Китайските емисии на въглероден диоксид са се увеличили с 9

...
Китайските емисии на въглероден диоксид са се увеличили с 9
Коментари Харесай

Китай с по-високи въглеродни емисии от предпандемичните

Китайските излъчвания на въглероден диоксид са се нараснали с 9 % през първото тримесечие на 2021 година по отношение на предпандемичните равнища поради въглеродоемкото икономическо възобновяване и скока в производството на стомана и цимент, сочи изследване, представено от Ройтерс.

През 12-те месеца, откогато Китай е почнал да облекчава локдауна против Ковид-19, общите въглеродни излъчвания са надвишили равнищата отпреди пандемията със 7 %, отчитайки най-бързия ритъм на напредък от 2012 година, съобщи Лаури Миливирта, водещ анализатор в хелзинкския Център за проучване на енергетиката и чистия въздух (CREA).

Азиатската страна получи похвали за всеобщото увеличение на мощностите си за възобновима сила и за установяване на цел за пик на въглеродните излъчвания до 2030 година и реализиране на въглеродна индиферентност до 2060 година, напомня Българска телеграфна агенция.

Около 70 % от скока на излъчванията през първото тримесечие обаче се дължи на увеличеното ползване на въглища, посочи Миливирта. Китайското произвеждане на въглища е повишено с 16 % на годишна основа през първите три месеца.

Китай е заречен да понижи потреблението на въглища, което е най-големият източник на въглеродни излъчвания, само че едвам след 2025 година.
Годишните излъчвания на парникови газове в Китай за 2019 година за първи път надвишават излъчванията на всички развити страни, взети дружно, регистрира наскоро американската консултантска компания Роудиъм груп (Rhodium Group).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР