Китайски учени твърдят, че са постигнали значителен пробив: успешно са

...
Китайски учени твърдят, че са постигнали значителен пробив: успешно са
Коментари Харесай

В Китай е разработен материал, който устоява на температури до 4061°C – ще се използва за хиперзвукови самолети

Китайски учени настояват, че са постигнали забележителен пробив: сполучливо са тествали нов материал за повърхността на хиперзвуковите самолети, чието основаване преди този момент се е считало за невероятно. Според отчет на South China Morning Post (SCMP) от понеделник, създаването значи, че Китай е изпреварила доста Съединени американски щати в „ хиперзвуковата конкуренция “.

„ Изпитателният полет приключи с цялостен триумф. “

заявиха учените в рецензирана публикация, оповестена в списание Physics of Gases предишния месец, без да разкриват цялостни детайлности

Усъвършенстването на новата термична технология може да подкрепи основаването на хиперзвукови самолети/изтребители за многократна приложимост с „ по-голям обхват и по-висока скорост, които ще могат да преодоляват границата на летенето “, съобщи ръководителят на екипа Ай Бангченг, заместник-директор на Китайската академия по аерокосмическа аеродинамика в Пекин.

Новоразработеният материал устоя на температури до 4061 градуса по Целзий без да се разтопи или да промени формата си по време на тестванията.

Това би могло да разреши на Китай да създава хиперзвукови изтребители, които се движат извънредно бързо, което е сигнал за повратна точка в „ хиперзвуковата конкуренция “ с Америка, изключително когато Съединени американски щати към момента се борят с термичните проблеми при своята хиперзвукова технология.

Хиперзвуковата конкуренция сред Съединени американски щати и Китай

Хиперзвуковите оръжия спрямо стандартните балистични ракети доближават скорост, 5 пъти по-голяма от скоростта на звука и както Съединени американски щати, по този начин и Китай залагат на тях.

Големите вложения на Китай в хиперзвуковите технологии също спомогнаха за постигането на забележителен прогрес, като се има поради, че през 2021 година Народно-освободителната войска на Китай (НОАК) извърши повече хиперзвукови тестови полети, в сравнение с Съединени американски щати през последните 10 години.

Програмата на НОАК е съсредоточена върху създаването на хиперзвукови ракети, предопределени за разполагане на стандартни или нуклеарни бойни глави и на хиперзвукови самолети, подобаващи за разследващи, ударни или транспортни интервенции.

Нуждата от скорост е минала на идващ стадий, което носи „ големи провокации и благоприятни условия “, означават в документа Бангченг и други военни откриватели на НОАК.

Междувременно главното затруднение, пред което са изправени Съединени американски щати при основаването на хиперзвукови самолети са термичните повреди, както се показва в изследване на Бюджетната работа на Конгреса на Съединени американски щати до законодателите през януари.

Китай: Преодоляване на термичната преграда – стадий 2

Миналата година китайски откриватели твърдяха, че са основали „ първия в света “ хиперзвуков мотор с детонационна вълна, който може да задвижи реактивен аероплан със скорост 9 Mach (3087 метра в секунда), или 9 пъти по-висока от скоростта на звука, като употребява на ниска цена реактивно гориво.

Армията на страната има голям боеприпас от хиперзвукови оръжия, някои от които са предопределени за поразяване на движещи се цели на огромни дистанции като самолетоносач с по-голяма точност и маневреност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР