Китайски учени са разработили наноматериал, който може да помогне за

...
Китайски учени са разработили наноматериал, който може да помогне за
Коментари Харесай

Китай разработи наноматерал, който може да неутрализира  SARS-CoV-2

Китайски учени са създали наноматериал, който може да помогне за обезвреждане на шиповия протеин на разнообразни разновидности на ковид SARS-CoV-2, в това число вариантите Delta и Omicron, предава, базирайки се на организация Xinhua.

Съответните изследвания бяха извършени взаимно от експерти от Института за напреднали технологии в Шенжен към Китайската академия на науките, Националния център за нанонаука и технологии, Института по физика на високите сили и Института по зоология в Кунмин. Те съумяха да разработят както самия материал, по този начин и неговия антивирусен механизъм.

Наноматериалът е ултратънък композитен нанолист, направен от мед, индий, фосфор и сяра. Проучванията демонстрират, че този наноматериал има висока дарба да се свързва с рецепторния домейн на шиповия протеин от див вид SARS-CoV-2 и неговите разновидности.

Според учените това може да се употребява за " хващане на вируса " и улеснение на неутрализирането му от носителя. В бъдеще е допустимо да се употребява като нанолекарство за лекуване, както и като средство за стерилизация на разнообразни повърхности за понижаване на риска от зараза.

Пълният текст на проучването, съгласно Xinhua, е оповестен в научното списание Nature Nanotechnology.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР