Китайски учени обещават да осъществят това, което японските разработчици се

...
Китайски учени обещават да осъществят това, което японските разработчици се
Коментари Харесай

Китайски учени са създали оптичен диск с капацитет от 200 TB

Китайски учени дават обещание да осъществят това, което японските разработчици се пробват да реализират от десетилетия. Японците стопираха да се борят с оптичните носители след стартирането на 128-гигабайтовите четирислойни Blu-ray дискове. Експерименталните планове надалеч надвишиха този стадий, само че по този начин и не излязоха от лабораториите. Обещаващите китайски оптични дискове също са към момента в пробен етап, само че още в самото си начало реализираха необикновен пробив.

Според публикация, неотдавна оповестена в Nature, обещаващият китайски оптичен диск е със същия размер като елементарен DVD диск както във връзка с дебелината (което е важно), по този начин и във връзка с диаметъра. В същото време той има 100 пласта за запис от всяка страна. Слоевете са отделени един от различен с транспарантен пласт с дебелина единствено 1 µm.

Дискът, създаден от китайските учени може да съхранява 1,6 PB (петабита) или 200 TB (терабайта)информация.

Това е съвсем с един порядък повече, в сравнение с могат да поберат днешните твърди дискове. По този метод даже дребна купчина от такива дискове може да побере информацията на цялостен център за данни.

Екипът от учени, който се състои от експерти от Шанхайския университет за просвета и технологии, Пекинския университет, както и от Шанхайския институт по оптика и прецизна механика и Ключовата лаборатория по фотохимия на Китайската академия на науките употребяват фемтосекунден лазер за запис на данните. Те обаче са имали доста по-трудна задача – да създадат запис на данни в доста по-голям размер на диска.

Процеса по записване на данни

„ Разработихме оптичен записващ притежател, основан на фоторезистивен пласт, легиран с индуциращо агрегация емисионно багрило, което може да бъде оптично подтиквано с фемтосекундни лазерни лъчи. Този филм е високопрозрачен и еднороден, а феноменът на индуцираната от агрегация емисия обезпечава механизма за предпазване. “

се споделя частично в резюмето в публикацията на учените в Nature

Казано по-просто, композиция от молекули във фоторезистивния пласт, която реагира на светлината води до блокиране на багрилото под въздействието на лазерни импулси. Технологията към момента не е подготвена за комерсиална употреба и би трябвало да бъде доразвита както във връзка с увеличение на скоростта на запис/четене, по този начин и във връзка с създаването на устройства за запис/четене. Въпреки това китайските дискове имат огромен капацитет в региона на архивирането на данни. Учените настояват, че те могат да устоят от 50 до 100 години, като в същото време употребяват сила единствено при запис и четене, само че не и в положение на покой.

Досега нито един сходен план не е достигнал стадия на продаваеми артикули. Светът обаче се нуждае от такива свръхспособни и енергийно ефикасни носители за предпазване. Изкуственият разсъдък дава обещание да генерира поток от информация, какъвто не сме изпитвали до момента, а потреблението на центровете за данни към този момент лишава част от % от производството на електрическа енергия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР