Китайски учен съобщи за раждането на първите деца с редактиран

...
Китайски учен съобщи за раждането на първите деца с редактиран
Коментари Харесай

Родиха се първите деца с редактиран геном

Китайски академик заяви за раждането на първите деца с редактиран геном, предадоха международните организации. Според откривателя Хъ Цианкуи близнаците Лулу и Нана са се родили живи и здрави преди седмици посредством ин витро оплождане.

На момиченцата била приложена техниката за генно редактиране CRISPR/Cas9, която ги е направила резистентни към ХИВ.

Използваната технология разрешава на медиците да откриват с акуратност гените, виновни за дадени генетични предразположености, аномалии и заболявания и благодарение на ензима Cas9 да ги “отрежат " и отстранен от човешкото ДНК. До момента тази технология беше употребена само в лабораторни условия, като нито един ембрион не беше достигнал цялостна зрялост.

При Лулу и Нана протеинът CCR5 е сменен с мутирала негова версия, която би трябвало да защищити децата от заразяване ХИВ.

Във видеоклип, оповестен незабавно след оповестяването на новината, Хъ Цианкуи изяснява за какво екипът му е избрал да се концентрира точно върху ХИВ. “Докато медикаментите управляват ХИВ и предотвратяват развиването на заболяването СПИН, ние знаем, че има хора, които не могат да развият инфекцията даже след допир с вируса ", разяснява Цианкуи. Именно по този метод екипът му открива мутиралият протеин.

С технологията са основани 16 ембриона с изменен геном, като 11 от тях са били вградени в дами.

Лулу и Нана са се родили изцяло здрави и доносени и към този момент са минали генетични проучвания, доказващи смяната на ензима.

Новината беше посрещната със смесени усеща от учените по света. Повечето от тях приветстваха напредъка на генетиката и технологията CRISPR/Cas9, само че доста показаха и своите терзания за моралната страна на случая. Генетици предизвестяват, че въпреки генетичното редактиране на човешкото ДНК да води до елиминирането на някои заболявания, основаването на така наречен “дизайнерски бебета " е доста сериозен честен проблем.

По случая се води и публично следствие от страна на болничното заведение и университетът, в който работи Хъ Циянкуи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР