Китайски съд в североизточния пристанищен град Далян, провинция Ляонин, днес

...
Китайски съд в североизточния пристанищен град Далян, провинция Ляонин, днес
Коментари Харесай

Осъдиха на доживотен затвор бившия шеф на китайското контраразузнаване за корупция

Китайски съд в североизточния пристанищен град Далян, провинция Ляонин, през днешния ден осъди Ма Цзюан, някогашен зам.-министър на държавната сигурност, на пожизнен затвор, предадоха осведомителните организации, представени от Българска телеграфна агенция.
Ма беше наказан за няколко закононарушения, в това число взимане на подкупи и търговия с въздействие, разгласи на уеб страницата си националният съд, съобщи Ройтерс.
Ма е упрекнат и в корист със служебно състояние за персонално обогатяване, съобщи ТАСС.
Разследването за корупция против Ма стартира през 2015 година, а година по-късно той беше изключен от комунистическата партия.
Ма е наказан също да заплати над 50 млн юана (7,26 млн долара) санкции, заяви Асошиейтед прес.
Съдът уточни, че Ма е употребявал политическата си власт, с цел да подкрепя бизнес интервенциите на търсения от китайските управляващи Го Вънгуей, милиардер в областта на недвижимите парцели.
Живеещият в Ню Йорк Го разгласява онлайн голям брой видеоматериали, в които прави сензационни изказвания за корупция в горните ешелони на ръководещата в Китай комунистическа партия.
Според съда Ма е получавал също вътрешна информация за скъпи бумаги, които негови родственици по-късно закупили. Така от продажба на акции била получена облага от 49,2 млн юана (около 7,2 млн долара).
По делото беше потвърдено, че Ма е получил от трети лица непряко или посредством свои родственици подкупи на стойност над 100 млн юана (над 14,7 млн долара).
Цялото нелегално добито имущество и активи са били иззети в интерес на страната. В правосъдната зала Ма съобщи, че няма да апелира.
Агенция Франс прес показва, че някогашният зам.-министър Ма е бил считан за началник на китайското контраразузнаване и години наред е бил отпред на мощните китайски разследващи и контраразузнавателни служби.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР