Китайски мартеници се опитват да изместят традиционното българско производство тази

...
Китайски мартеници се опитват да изместят традиционното българско производство тази
Коментари Харесай

Китайски мартеници заливат пазара

Китайски мартеници се пробват да изместят обичайното българско произвеждане тази година. Масово търговци оферират червено-белия аксесоар, пристигнал за празника чак от азиатската страна.
Това сподели инспекция на Novini.bg измежду предлаганите продукти за Първи март.
Мартениците импорт от Китай нормално костват по-малко и могат да бъдат закупени от многочислените сергии и магазинчета из цялата страна. Цената на евтината азиатска стока варира, като приблизително коства към 1 лев на дребно. Тенденцията да се протяга ръка към вносните Пижо и Пенда изяжда хляба на хората, които плетат класическото украшение всяка година, оплакват се майстори.
Според познавачи обаче българският артикул доста елементарно може да бъде разпознат от непознатия аналог по вълнената прежда, с която са усукани мартениците.
Популярни за празника си остават първомартенските облици, подобаващи за закичване. Фигурите костват към 1.80 лв.. Подобни мартеници имат и първокласни разновидности, за които купувачите би трябвало да отделят повече средства. Брошки в бяло и алено може да стигнат и до 5 лв. за брой. За патриотично настроените българи пък продавачите оферират и мартеници в цветовете на трикольора. Средно цената на подобен продукт излиза от 2 лв. до 4 лв. според от формата и сложността на изделието.
Скорост набират и мартениците вид хендмейд. Такива продукти постоянно излизат по-скъпо, като причина за това е бутиковият им тип и неповторимата направа. Ръчно правена продукция се предлага както от обичайно усукани конци, по този начин и от жива вълна или даже шума. А фенове на хендмейд изкуството се оказва гледат с положително око на наклонността за избор на естествени материали в направата на мартеници.
И тази година търговци оферират сувенирни мартеници, подобаващи за дома. Сумата, която купувачите би трябвало да отделят за украсата, е сред 4 и 10 лв..
Най-предпочитани за празника са мартениците вид гривна. Най-обикновеното бижу коства към 0.40 стотинки, като цените могат да стигнат от 2.50 лв. до 3 лв.. Освен от обичайните бял и червен конец, на пазара могат да бъдат закупени и мартеници за ръка, направени от кожа или мъниста.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР