Китайски хак на инженер на Microsoft доведе до нарушаване на имейлите на американски служители, твърди компанията

...
Китайските хакери, които пробиха имейлите на висши американски служители през
Коментари Харесай

Китайските хакери, които пробиха имейлите на висши американски служители през май и юни, успяха да направят това, като първо откраднаха чувствителни данни от инженер на Microsoft, разкри компанията в сряда.

Множество злополуки, включително сривът на вътрешна система на Microsoft през април 2021 г. и хакването на инженера, дадоха на китайските хакери желания достъп до криптографски ключ, който по-късно беше използван за проникване в имейл акаунтите на американски служители, каза технологичният гигант в публикация в блог.

Изявлението хвърля нова светлина върху кампания за кибершпионаж, която предизвика фурор във Вашингтон. Хакерите са пробили имейл акаунтите на американския посланик в Китай Никълъс Бърнс и министъра на търговията Джина Раймондо преди пътуването на Раймондо в Китай.

Републиканският представител Дон Бейкън от Небраска, който беше критичен към китайското правителство, каза, че също е бил проникнат от хакерите.

Китайски правителствени служители отговориха на обвиненията за хакерство, като обвиниха правителството на САЩ в извършване на кибератаки срещу Китай.

Microsoft беше под наблюдение от американски законодатели и служители, които поискаха повече информация за това как предполагаемите китайски хакери са проникнали в имейл акаунтите. Подкрепеният от Министерството на вътрешната сигурност Съвет за преглед на кибербезопасността – група от правителствени и частни експерти на САЩ – разследва основните причини за нарушението.

Microsoft заяви в сряда, че е коригирала техническите проблеми, които позволиха на хакерите да получат криптографския ключ от вътрешната им система.

„Microsoft непрекъснато втвърдява системите като част от нашата стратегия за задълбочена защита“, казаха от компанията.

Предполагаемата китайска хакерска кампания дойде в особено деликатен момент в отношенията между САЩ и Китай, тъй като държавният секретар Антъни Блинкен се подготви да направи пътуване до Китай с високи залози през юни. Както CNN съобщи по-рано, администрацията на Байдън смята, че китайското хакване е дало на Пекин представа за мисленето на САЩ преди пътуването на Блинкен.

Въпреки че Държавният департамент се изправи пред китайското правителство относно хакерската атака, висш служител на Агенцията за национална сигурност, Роб Джойс, описа дейността като стандартен шпионаж.

„Това правят националните държави“, каза Джойс през юли. „Трябва да се защитаваме срещу него, трябва да му се противопоставим. Но това е нещо, което се случва.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР