Столицата на Китай регистрира най-обилните валежи за годината, тъй като Доксури намалява

...
Китайската столица Пекин регистрира най-обилните си валежи тази година, тъй
Коментари Харесай

Китайската столица Пекин регистрира най-обилните си валежи тази година, тъй като остатъците от тайфуна Доксури преминаха през града, принуждавайки евакуацията на десетки хиляди хора от високорискови зони в региона.

Средните валежи в Пекин през нощта срещу понеделник достигнаха 140,7 mm (5,5 инча), като максималните регистрирани валежи в района Fangshan достигнаха 500,4 mm (19,7 инча), според обсерваторията на града.

Очаква се в понеделник сутринта валежите в южните и западните райони да са по-интензивни.

Няма съобщения за щети или жертви, казаха държавните медии.

Доксури е една от най-силните бури, удряли Китай от години и стотици милиони хора в северните части на страната, включително в Пекин, остават под червена тревога – най-високото ниво – за проливен дъжд.

Предупреждението обхваща 22-милионното население на Пекин и 14-милионното население на Тиендзин, както и части от провинциите Хъбей, Шанси, Шандонг и Хенан.

Това е първият път от 2011 г., когато е издадено такова предупреждение за обилни валежи, според местните медии.

Повече от 31 000 души са били евакуирани от високорискови райони в Пекин, според телевизионния оператор CCTV, докато други 20 000 са били преместени от части на близкия град Шъдзяджуан.

Работата беше спряна на повече от 4000 строителни обекта в Пекин, почти 20 000 сгради бяха проверени за повреди, а живописните места в града бяха затворени, съобщиха медиите.

Първоначално Доксури беше категоризиран като супертайфун, тъй като връхлетя Тихия океан по-рано тази седмица, но загуби известна интензивност, когато се приближи до Филипините, където уби повече от дузина хора.

Той все още донесе колосални вълни и виещи ветрове със скорост до 175 км/ч (110 мили в час) в югоизточната част на Китай в петък, причинявайки значителни щети.

Повече от 880 000 души в южната провинция Фудзиен са били засегнати от бурята, съобщиха държавните медии в неделя.

Докато Doksuri продължава да намалява, синоптиците предупредиха, че тайфунът Khanun наближава и е готов да удари гъсто населеното крайбрежие на Китай тази седмица.

Властите казаха, че Канун може да нанесе допълнителни щети на царевицата и други култури, които вече са били засегнати от Доксури.

Бурите връхлитат Китай след лято с рекордни температури, като учените казват, че екстремното време се влошава от изменението на климата.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР